234
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης | Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βρούτσης: Μέσα στον Φεβρουάριο οι πρώτες επιστροφές επιστημόνων

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 09:44
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
|Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βρούτσης: Μέσα στον Φεβρουάριο οι πρώτες επιστροφές επιστημόνων

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 09:44

Η παρέμβαση για την επιστροφή και την εργασία στην Ελλάδα επιστημόνων μέχρι 40 ετών που μετανάστευσαν μέσα στην κρίση είναι πρωτοποριακή και δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αρκείται στις διαπιστώσεις για το πρόβλημα του brain drain, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Oπως εξήγησε την Τρίτη σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, οι πρώτοι 500 της δράσης «Ελλάδα Ξανά» θα γυρίσουν πίσω «πολύ σύντομα».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ο αρχικός στόχος του προγράμματος που θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους είναι «να γυρίσουν πίσω πολύ σύντομα οι πρώτοι 500 Ελληνες υψηλής εξειδίκευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό για να ενισχύσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για να καλύψουν τη ζήτηση ειδικoτήτων που δεν υπάρχουν».

Πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα καταβάλει για έναν χρόνο το 70% της αμοιβής των επαναπατρισθέντων επιστημόνων με τις επιχειρήσεις να δεσμεύονται ότι θα τους κρατήσουν έναν χρόνο ακόμα. Εξέφρασε ακόμη τη σιγουριά του ότι «η επιχείρηση θα τον κρατήσει για πάντα έναν τέτοιο επιστήμονα».

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλουν τη ζήτησή τους οι επιχειρήσεις και την προσφορά τους οι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

«Εχουμε μιλήσει με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Κάποιοι μας έλεγαν ήδη ότι “ένα δύο άτομα τα έχω ανάγκη”. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν επιστρέψει κάποιοι» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Οι έλληνες επιστήμονες που θα επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν τίτλους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς και τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...