266
| Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής – Πώς θα απαντήσει η Αθήνα στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 08:39
|Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής – Πώς θα απαντήσει η Αθήνα στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 08:39

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται σήμερα στις 13:30, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η συνεδρίαση έρχεται εν μέσω αυξημένης διπλωματικής δραστηριότητας από την ελληνική πλευρά, αλλά και τη Λιβύη, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στην εμπρηστική ρητορική της δια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας είχε λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όπου ζήτησε από τους ομολόγους του τη ρητή καταδίκη του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας –  Λιβύης και τη δημιουργία ενός πλαισίου κυρώσεων, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμμορφωθούν. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Σε επίπεδο ΟΗΕ, η Ελλάδα πρόκειται να απαντήσει στο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Η Αθήνα θα αναπτύσσει τη θέση της για το πώς το περιεχόμενο στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου και θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου.

Αποδέκτες των επιστολών θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες και ο πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που την τρέχουσα περίοδο είναι Αμερικανός.

Αλλά ταυτόχρονα, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του τη Δευτέρα προανήγγειλε κοινές έρευνες με την Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο. Καταδίκασε την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης από την Αθήνα ενώ έφτασε μάλιστα να πει ότι η Ελλάδα «θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς» και πως «’η Ελλάδα με την συμφωνία δέθηκε χειροπόδαρα αυτό τους έχει τρελάνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...