Την έντονη ανησυχία του για το μνημόνιο Ερντογάν – Ες Σαράζ εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για ζήτηματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέπ Μπορέλ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που έθεσε το θέμα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις έτυχαν ευρύτατης στήριξης από τους εταίρους.
«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία», είπε ο Χοσέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπορέλ δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η τουρκο-λιβυκή συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά», συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν».
Οσο για το τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο ύπατος εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι «στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα».
Το ΜΟU που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά», πρόσθεσε ο Χοσέπ Μπορέλ, που επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «οιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο».
Προσερχόμενος στη Σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο κ. Μπορέλ κλήθηκε να διευκρινίσει «τι σημαίνει το να μαθαίνεις να απαντάς στη γλώσσα της ισχύος».
«Σημαίνει να μπορείς να απαντάς χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και τα οποία είναι πολλά, ώστε να έχεις την ισχυρότερη στάση στον κόσμο», απάντησε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (στη φωτογραφία επάνω με τον ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο), πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη στάση των ευρωπαίων ομολόγων του, καθώς όπως είπε, οι ελληνικές θέσεις έτυχαν ευρύτατης στήριξης από χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Οπως είπε, έθεσε στη συνεδρίαση το ζήτημα των δύο άκυρων μνημονίων που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τα οποία όπως υπογράμμισε, αποτελούν παραβίαση της Συμφωνίας Skhirat και ευθεία παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
«Ζήτησα σαφή καταδίκη και της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, παράλληλα με τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
»Λάβαμε ευρύτατη στήριξη, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και μάλιστα ο κ.Ντι Μάιο με προσκάλεσε τη Ρώμη για να δούμε το ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών για να προσθέσει: «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».
Συνεδριάζει την Τρίτη το ΕΣΕΠ
Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται την Τρίτη, στις 13:30, υπό την προεδρία του κ. Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News