Τα όχι και τόσο παλιά, καλά χρόνια, η Μάλτα ήταν γνωστή για τις ηλιόλουστες ημέρες της ολόκληρο τον χρόνο, τις εντυπωσιακές παραλίες με λευκή άμμο και την εκπληκτική αρχιτεκτονική κληρονομιά των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ.
Προσθέστε και τα αριστουργήματα του Καραβάτζιο και είχατε τον τέλειο τόπο διακοπών. Οχι πια.
Οχι ότι έχει αλλάξει ο καιρός, έχουν χαθεί οι παραλίες ή έχουν γκρεμιστεί τα κτίρια. Ομως, το σκάνδαλο για τη μαφιόζικη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που είχε αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς με εμπλεκόμενους γνωστούς επιχειρηματίες και υπουργούς της κυβέρνησης, έφερε τα πάνω κάτω στον μεσογειακό παράδεισο, που πλέον ζει τον «εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα», όπως γράφουν και οι εφημερίδες της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Τζόσεφ Μουσκάτ, πολιορκείται, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Την περασμένη Δευτέρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο εγκλωβίζοντας μέσα την κυβέρνηση και τους βουλευτές. Ο Μουσκάτ φυγαδεύθηκε από μία πλαϊνή έξοδο.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, αλλά η οικογένεια της δημοσιογράφου και οι πολίτες απαιτούν την άμεση παραίτησή του, καθώς θεωρούν ότι συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη δολοφονία της. Ηδη έχουν παραιτηθεί ο Κιθ Σκέμπρι, διεθυντής του γραφείου του και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Κόνραντ Μίτσι, που αναφέρονται και οι δύο στα γραπτά της δημοσιογράφου, ενώ για τον πρώτο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εμπλέκεται στη δολοφονία.
Το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που το αυτοκίνητο της Γκαλίζια τινάχθηκε στον αέρα από μία βόμβα και η έρευνα της αστυνομίας προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας -μέχρι την περασμένη εβδομάδα- εξόργισε την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε ενδελεχή έρευνα για την δολοφονία, ενώ αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι έχει χαθεί πια η εμπιστοσύνη της Ευρώπης προς την κυβέρνηση.
Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, στην Κομισιόν δεν άρεσε ποτέ το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» της Μάλτας, που δίνει διαβατήρια σε όσους επενδύσουν ένα εκατ. ευρώ στη χώρα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014, και σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, εμπεριέχει τον κίνδυνο προσέλκυσης εγκληματιών και ξεπλύματος χρήματος.
Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς και η χώρα «βράζει». Οι δρόμοι έχουν γεμίσει γκράφιτι με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού, του πρώην διευθυντή του γραφείου του και του πρώην υπουργού Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι, με την επιγραφή «Μαφία», ενώ στις διαδηλώσεις πλακάτ γράφουν το ίδιο.
«Αυτή είναι η δυσκολότερη στιγμή της Μάλτας, ένας εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα», έγραφε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, Malta Today.