439
Σέρφερ δαμάζει τα κύματα σε ακτή της Ταϊτής. Σε πέντε χρόνια, αυτό μπορεί να είναι εικόνα από ολυμπιακό αγώνισμα | Facebook

Το σέρφινγκ των Ολυμπιακών στην Ταϊτή; Οι Γάλλοι είναι διχασμένοι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 15:30
Σέρφερ δαμάζει τα κύματα σε ακτή της Ταϊτής. Σε πέντε χρόνια, αυτό μπορεί να είναι εικόνα από ολυμπιακό αγώνισμα
|Facebook

Το σέρφινγκ των Ολυμπιακών στην Ταϊτή; Οι Γάλλοι είναι διχασμένοι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 15:30

Αν όντως συμβεί, θα είναι οι πιο καλοκαιρινές εικόνες Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο οι δοκιμασίες του σέρφινγκ να διεξαχθούν όχι σε ηπειρωτικό γαλλικό, αλλά σε πολυνησιακό γαλλικό έδαφος, πάνω από 15.000 χλμ. μακριά από την γαλλική πρωτεύουσα.

Στην Ταϊτή!

Το Παρίσι έχει προτείνει το νησί του Ειρηνικού ως εναλλακτική λύση στη Βρετάνη ή το Μπιαρίτς στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού που αρχικά θεωρούνταν οι ιδανικές τοποθεσίες για την διεξαγωγή των αθλημάτων, λόγω των υψηλών κυμάτων που σχηματίζονται στις ακτές τους.

Ωστόσο, με την Ταϊτή η οργανωτική επιτροπή πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: μεταθέτει την διεξαγωγή των αγώνων σε ένα γραφικό και γαλλόφωνο μέρος της υφηλίου, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να επαίρεται πως με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει την επιστροφή του αθλήματος… στις πατρογονικές του ρίζες.

Βέβαια, η πρόταση του Παρισιού δεν θα περάσει έτσι εύκολα, ειδικά από τους «καρεκλοκένταυρους» της ΔΟΕ που για οικονομικούς λόγους δεν θέλουν με τίποτα τα αγωνίσματα να διασκορπιστούν σε διάφορα μέρη του ορίζοντα.

Όπως σημειώνει ο Guardian, τον περασμένο Ιούλιο, ο Tόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, διαφώνησε κάθετα με την πρόταση να διεξαχθούν οι αγώνες σερφ στο Νότιο Ειρηνικό.

«Η επιλογή ανήκει εξ ολοκλήρου στην [γαλλική] οργανωτική επιτροπή. Αλλά όπως είπα πριν από καιρό, η προσωπική μου άποψη είναι ότι προτιμώ σίγουρα μια τοποθεσία διεξαγωγής που να είναι πιο κοντά στο κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι ώστε οι αθλητές και οι θεατές να μπορούν να επωφεληθούν από την ατμόσφαιρα», είπε ο Μπαχ.

Πάνω από 15.000 χλμ. χωρίζουν το Παρίσι με την Ταϊτή

Ωστόσο, οι γάλλοι διοργανωτές επιμένουν ότι η Ταϊτή είναι πλέον «πολύ σοβαρός υποψήφιος».

Για να φτάσει κανείς στην Ταϊτή, το μεγαλύτερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας με 200.000 κατοίκους, απαιτείται μια 23ωρη πτήση από το Παρίσι, ωστόσο όσοι επιλέξουν το κουραστικό αυτό ταξίδι, λογικά θα αποζημιωθούν στην συνέχεια, καθώς διαθέτει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κύματα στον κόσμο για σέρφινγκ.

Οι μόνοι, τελικά, που θα ευχαριστηθούν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν μέχρι την Ταϊτή θα είναι οι ίδιοι οι αθλητές του σέρφινγκ (που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο) καθώς θα διαγωνιστούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Για την ιστορία, οι ρίζες του σέρφινγκ βρίσκονται στην Ταϊτή και μάλιστα από παλιά, από τον 17ο και 18ο αιώνα, εκεί όπου οι ντόπιοι είχαν ως έθιμο να γλιστράνε με ξύλινες σανίδες πάνω στα κύματα.

Η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι είδαν σέρφερ να δαμάζουν τα κύματα ήταν στην Ταϊτή το 1767 και ήταν τα μέλη του πληρώματος του βρετανικού HMS Dolphin, του πρώτου πλοίου που έφτασε ποτέ στο νησί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...