Το «δαχτυλίδι» του διευθύνοντα συμβούλου της Google το είχε από καιρό. Αλλά όσο ξαφνική ήταν η ανακοίνωση του Λάρι Πέιτζ και του Σεργκέι Μπριν, των δύο ιδρυτών της ότι αφήνουν τη διοίκηση της εταιρείας τους, άλλο τόσο αναμενόμενη ήταν η ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της μητρικής Alphabet από τον Σουντάρ Πιτσάι.
Ο 47χρονος μηχανικός λογισμικού εδώ και πάνω από μια δεκαετία αναλάμβανε περίπλοκα project στο εσωτερικό του ιντερνετικού γίγαντα και τα έφερνε σε πέρας.
Παιδί οικογένειας της μεσαίας τάξης από το Τσενάι της Ινδίας, σπούδασε μηχανολογία και επιστήμη των υλικών στο Στάνφορντ και οικονομικά το Γουόρτον – και στα δύο με άριστους βαθμούς. Μπήκε στη Google το 2004 (νωρίτερα εργαζόταν στην McKinsey), όταν η εταιρεία είχε εδραιωθεί στην αναζήτηση και είχε αρχίσει να επεκτείνεται σε άλλες δραστηριότητες.
Η εικόνα του έχει τα χαρακτηριστικά ενός παθιασμένου προγραμματιστή, αλλά χωρίς την εσωστρέφεια και την εγωπάθεια των νερντ, έγραφε το 2015 ο Guardian. Είναι συχνά γελαστός, λένε όσοι τον γνωρίζουν, και του αρέσει το σκάκι.
Ο Πιτσάι ήταν product manager στην μπάρα εργαλείων του Google, την οποία μπορούσαν να ενσωματώσουν οι χρήστες του Internet Explorer. Λίγο αργότερα έπεισε τον Λάρι Πέιτζ να προχωρήσει ένα «τρελό σχέδιο», τον φυλλομετρητή Chrome που έφτασε πολύ γρήγορα –και παραμένει- στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών.
Το επόμενο βήμα του Πιτσάι ήταν το Chrome OS, ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον Chrome, το οποίο είναι φτιαγμένο για την εποχή της αποθήκευσης στο cloud.
Στη συνέχεια ανέλαβε το Android, το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στα κινητά και τα τάμπλετ, δίνοντας έμφαση σε συσκευές που λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους, όπως αυτές που πωλούνται σε αναδυόμενες αγορές.
Η φήμη του είχε πάντως περάσει έξω από τα όρια της εταιρείας. Το 2011 τον είχε προσεγγίσει το Twitter, αλλά η Google τον κράτησε με ένα ελκυστικό όσο και τεράστιο μπόνους ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Το όνομά του ακούστηκε και για τη Microsoft, όταν στα μέσα της δεκαετίας αναζητούσε επικεφαλής.
Κατά έναν ενδιαφέροντα τρόπο, η πορεία του Πιτσάι είναι –ίσως όχι τυχαία– ίδια με αυτή του Σάτια Ναντέλα, που ανέλαβε τα ηνία της Microsoft το 2014. Ινδοί και οι δύο, που σπούδασαν στις ΗΠΑ και ανέβηκαν όλη τη σκάλα της ιεραρχίας στην εταιρεία τους, σεμνοί, με πολύ καλή φήμη μεταξύ του προσωπικού.
Από το 2015 που κρατά τα ηνία της Google, ο Πιτσάι έγινε το νούμερο 2 της εταιρείας. Είχε καθήκοντα αντιπροέδρου για τα προϊόντα της Google, μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά για τον ίδιο.
Ο Πιτσάι ανέλαβε τη στιγμή που η εταιρεία είχε γίνει πολύ μεγάλη για να χωρέσει κάτω από το σχήμα της μητρικής Google. Οι δραστηριότητες πέρα από τη μηχανή αναζήτησης – άλλες επιτυχημένες και άλλες όχι – μεταφέρθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες ενώ ιδρύθηκε η Alphabet που πήρε κάτω από την ομπρέλα της τις δραστηριότητες του κολοσσού. Σήμερα, είναι μέσα στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 850 δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News