Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλούσε στην εκπομπή “Εκτός Γραμμής” της τηλεόρασης του Alpha, όταν του έγινε η κρίσιμη ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδραση της χώρας μας σε περίπτωση που η αποθρασυμένη Τουρκία στείλει σκάφη (πολεμικά ή σεισμογραφικά) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης (δυνάμει του αυθαίρετου και ανεδαφικού μνημονίου που υπέγραψε εσχάτως ο Ερντογάν με την κυβέρνηση του Ες Σαράζ στη Λιβύη).
«Αν οι Τούρκοι αύριο το πρωί, με βάση αυτή τη συμφωνία που έχουν κάνει με τη Λιβύη, πάνε δυο καράβια που ψάχνουν να βρουν πετρέλαια, ή σεισμολογικά ή οτιδήποτε άλλο, σε δική μας περιοχή εκεί ανάμεσα στην Κρήτη και στη Λιβύη που λέμε ότι είναι δική μας περιοχή, τί θα κάνετε κ. Δένδια; Πώς θ’ αντιδράσει η χώρα εάν γίνει αύριο το πρωί αυτό;» ήταν το ερώτημα προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος εν πρώτοις αμφισβήτησε κατά πόσο ο (αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα) επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Ες Σαράζ, έχει δικαίωμα να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία με τους Τούρκους.
«Εγώ δεν αμφισβητώ ότι η τουρκική πλευρά έχει δικαίωμα να υπογράψει, όμως ο κ. Σαράζ ο οποίος είναι πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν είναι πιθανό να έχει εξουσιοδότηση να την υπογράψει. Το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο, βάσει της Συμφωνίας του Skhirat, η οποία έχει την αποδοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άρα και της Ελλάδος, προβλέπει στο άρθρο 8, συγκεκριμένο τρόπο δέσμευσης αυτού του οργάνου, κατά ομοφωνία. Εδώ δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, πιθανότατα. Έχουμε ζητήσει να έρθει στην Αθήνα πέραν αυτού που είπατε, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, για να μας διευκρινίσουν από πού και ως πού. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Σαράζ υπέγραψε μόνος, του και κατά συνέπεια πιθανότατα εκπροσωπεί τον εαυτό του», εξήγησε ο κ. Δένδιας ως προς τη βαρύτητα της λιβυκής υπογραφής στο μνημόνιο κατανόησης με την Αγκυρα.
Το ερώτημα, τόνισε, είναι αν έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το λιβυκό κράτος με αυτή την πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «η δυσχέρεια της χώρας θα ήταν, εάν η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος, επιχειρούσε μια ενέργεια νόμιμη η οποία θα ήταν προβληματική για τα συμφέροντά μας». «Εάν υπάρχει μια ενέργεια παράνομη, τότε η χώρα θα ασκήσει τα δικαιώματά της, τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε να συζητήσουμε ούτε να διαπραγματευθούμε ούτε να ασχοληθούμε», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
«Η χώρα έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτά ορίζονται εκ του Συντάγματος και των νόμων και των διεθνών Συνθηκών», ανέφερε και στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι θα σταλούν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να αποκρούσουν μία ενδεχόμενη κάθοδο των Τούρκων στην περιοχή, πρόσθεσε:
«Δεν πρόκειται ν’ ανακοινώσω από τηλεοράσεως τις συγκεκριμένες ενέργειες. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, το λέω υπό την εξής έννοια: Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν έχει και τη δυνατότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, να υποχωρήσει στην άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο καθένας που αναλαμβάνει ορκίζεται στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχουν σαφείς προβλέψεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Ποτέ «δεν μου άρεσε να παριστάνω τον Νικηταρά και να βγάζω το γιαταγάνι», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, «έχω ξεκαθαρίσει όμως, και στον τούρκο ομόλογό μου πως δεν υπάρχει πιθανότητα η χώρα να ανεχθεί την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
«Μην παρεξηγείτε το μετρημένο λεξιλόγιό μου. Η χώρα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κατά απόλυτο τρόπο. Ουδείς έλληνας πρωθυπουργός και προφανώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οποιοδήποτε υπουργικό Συμβούλιο έχουν δικαίωμα να εκχωρήσουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι εκτός των δυνατοτήτων μας. Άρα, εάν θέλετε να μιλήσουμε για κόκκινη γραμμή, εκεί είναι η κόκκινη γραμμή αυτή την γραμμή θα τηρήσουμε», κατεληξε στην απάντησή του ο υπουργός των Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News