343
Η επόμενη ημέρα στην Κινέτα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Meteo: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος από τον «Γηρυόνη» – πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 12:26
Η επόμενη ημέρα στην Κινέτα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Meteo: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος από τον «Γηρυόνη» – πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 12:26

Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» προκάλεσε ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και καταιγίδες κυρίως στα νότια και δυτικά τμήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας η συνολική βροχή του διημέρου ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου δημιουργήθηκαν και σοβαρά προβλήματα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει και πάλι ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων, ο κορεσμός του εδάφους σε νερό και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν κατά το υπόλοιπο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει νέα προβλήματα και να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα.

Η μεγάλη εισροή υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα έκλεισε την νέα και την παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας τη Δευτέρα , η ευρισκόμενη σε εξέλιξη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα δώσει βροχές στο σύνολο σχεδόν της χώρας, με τις ισχυρότερες να αναμένονται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Αιγαίο, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο νότιο Ιόνιο. Πιθανότητα καταιγίδων υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο νότιο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές των νοτίων ηπειρωτικών και στη Χαλκιδική.

Την Τρίτη, τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ασθενέστερα και θα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο, στην Κεντρική Μακεδονία, στη νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Οι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο πνέουν με ριπές που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα, θα εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι και από Νότο προς Βορρά.

Στην Κινέτα ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

Στο μεταξύ, στην Κινέτα μεταβαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά – Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...