372
|

Το CDU έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κραμπ-Καρενμπάουερ, αλλά η συνέχεια δεν είναι εύκολη

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 17:06

Το CDU έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κραμπ-Καρενμπάουερ, αλλά η συνέχεια δεν είναι εύκολη

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 17:06

Το δίλημμα έβαλε στους συνέδρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η επικεφαλής του Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ αντανακλά τις μάχες στους διαδρόμους του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία. Ή με στηρίζετε το όραμά μου για τη χώρα ή ας το συζητήσουμε εδώ και τώρα για να λήξει το ζήτημα, είπε.

Αλλά παρά την πιεστική διατύπωση, το κλίμα στο συνέδριο δεν ήταν έντασης, αλλά κομματικής ομόνοιας – τουλάχιστον για την ώρα, όπως γράφει το politico.eu.

Στην ομιλία της την Παρασκευή η Κραμπ-Καρενμπάουερ αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια στα 14 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας υπό την Ανγκελα Μέρκελ. «Είναι καλά χρόνια για τη Γερμανία, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Επιχείρησε ακόμη να οριοθετήσει τις πιθανές συμμαχίες του αύριο, απορρίπτοντας τη σύμπραξη είτε με το Die Linke είτε με την ξενοφοβική και λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη συζήτηση των τελευταίων μηνών για το πρόσωπό της η Κραμπ-Καρενμπάουερ έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας. Αν το κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει τη γραμμή της, τότε θα πρέπει το συνέδριο να πάρει θέση για να κλείσει η συζήτηση.

Οι σύνεδροι δεν σήκωσαν το γάντι και δεν άνοιξαν το ζήτημα. Αντίθετα, με παρατεταμένα χειροκροτήματα –επτά λεπτών όπως σημειώνει το Reuters- και όρθιοι επιδοκίμασαν την ομιλία της προέδρου. Στο πλευρό της τάχθηκε λίγο αργότερα και ο Φρίντριχ Μερτς, ο βασικός της αντίπαλος για την ηγεσία του κόμματος πριν από ένα χρόνο.  Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε σκληρός απέναντι στους κυβερνητικούς εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες: «Από τη φύση τους δεν είναι πιστοί. Εμείς [ενν. στο CDU] είμαστε πιστοί στην πρόεδρό μας και στην κυβέρνηση», είπε.

Μπορεί η πρόεδρος αναβαπτίστηκε από το συνέδριο, αλλά το έργο της δεν θα είναι εύκολο εν όψει των εκλογών του 2021. Ούτε όμως και είχε κάποια σπουδαία πολιτικά επιτεύγματα στον ένα χρόνο της θητείας της.

Οι ήττες και τα απογοητευτικά αποτελέσματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πολύ αισιόδοξες. Το κόμμα, σαφώς πιο χαμηλά από το 32,9% των εκλογών του 2019, είναι στο 25%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Ούτε οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι θετικές, σε σημείο μάλιστα να κάνουν τον Μερτς να μιλά για απογοητευτική εικόνα.

Οσο και αν αυτά ξεχάστηκαν για λίγο στο συνέδριο, η πραγματικότητα θα τα φέρει σύντομα ξανά μπροστά στην κομματική ηγεσία, αλλά και της καγκελαρίου που έχρισε την διάδοχό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...