753
To επιβλητικό άγαλμα του Ιησού του Κορκοβάδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει φωταγωγηθεί στα χρώματα της Φλαμένγκο. Οι οπαδοί της ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να την υποστηρίξουν στον τελικό | REUTERS/Ian Cheibub

«Οδύσσεια» για το λάτιν Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 23 Νοεμβρίου 2019, 12:39
To επιβλητικό άγαλμα του Ιησού του Κορκοβάδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει φωταγωγηθεί στα χρώματα της Φλαμένγκο. Οι οπαδοί της ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να την υποστηρίξουν στον τελικό
|REUTERS/Ian Cheibub

«Οδύσσεια» για το λάτιν Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 23 Νοεμβρίου 2019, 12:39

Αλκοτέστ σε φιλάθλους; Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Αλλά εδώ μιλάμε για το ραντεβού του ακραίου ποδοσφαιρικού πάθους. Τα φοβερά επεισόδια στον περσινό (διπλό) τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, που έστειλαν τον επαναληπτικό σε άλλη ήπειρο (στο «Μπερναμπέου» της Μαδρίτης), όχι απλώς σε άλλη χώρα, υποχρέωσαν τους οικοδεσπότες της εφετινής διοργάνωσης να λάβουν κάποια μάλλον υπερβολικά μέτρα. Η είσοδος στο γήπεδο θα απαγορεύεται ακόμη και σε αυτούς που φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου, ή ζώνες.

Τούτη τη φορά δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι οι αιώνιοι εχθροί του αργεντίνικου ποδοσφαίρου (Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς), όμως οι συναντήσεις Βραζιλιάνων και Αργεντινών μυρίζουν -κι αυτές- μπαρούτι. Τους δύο λαούς τους ενώνει η λατρεία για την μπάλα (που δεν συναντάς πουθενά αλλού σε τέτοιο βαθμό), αλλά τους χωρίζουν όλα τ’ άλλα. Φλαμένγκο και Ρίβερ Πλέιτ «θα σκότωναν» γι’ αυτήν την Κούπα, το πιο σπουδαίο τρόπαιο για συλλόγους στη Νότια Αμερική.

Το «Κόπα Λιμπερταδόρες ντε Αμέρικα» (Κύπελλο των Απελευθερωτών της Αμερικής) είναι η λάτιν εκδοχή του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αποψινός (22:00 ώρα Ελλάδας, ONE Channel) τελικός του θα είναι μονός, σε ουδέτερη έδρα, για πρώτη φορά στην 59χρονη ιστορία του τουρνουά. Επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Σαντιάγο, όμως οι βίαιες διαδηλώσεις που συντάραξαν τη Χιλή τον τελευταίο καιρό, τον μετέθεσαν στη Λίμα του Περού. Το «Μονουμεντάλ» απέχει 4.000 χιλιόμετρα από το γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ και 6.000 χιλιόμετρα από εκείνο της Φλαμένγκο, όμως οι δύο φιναλίστ θα έχουν στο πλευρό τους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς τους.

Με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Βραζιλία και την Αργεντινή, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι απλησίαστες για τον πολύ κόσμο, ακόμη και για τη μεσαία τάξη. Ετσι, το ταξίδι στο Περού με πούλμαν, σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο, ήταν μια Οδύσσεια 100-150 ωρών, αναλόγως με το σημείο της αφετηρίας. Αλλον τόσο χρόνο θα χρειαστούν οι ηρωικοί οπαδοί για να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το παιχνίδι. Οι πιο εύποροι, βεβαίως, προτίμησαν την άνεση του αεροπλάνου.

Η Ρίβερ Πλέιτ είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της Νότιας Αμερικής την τελευταία πενταετία. Διεκδικεί την πέμπτη Κούπα στην ιστορία του (την έχει κατακτήσει το 1986, 1996, 2015 και το 2018) και τρίτη μέσα σε τέσσερα χρόνια. Για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε στους ημιτελικούς τη μισητή του αντίπαλο, Μπόκα Τζούνιορς.

Η Φλαμένγκο είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της λατινικής Αμερικής αυτή τη σεζόν. Αήττητη επί 21 αγώνες στη σειρά στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα (18 νίκες και 3 ισοπαλίες), επίδοση που θα ζήλευαν ο Ζίκο και ο Ροναλντίνιο. Μάλιστα, αυτό το Σαββατοκύριακο μπορεί να κερδίσει δύο τίτλους: εάν νικήσει τη Ρίβερ στον τελικό του Λιμπερταδόρες, και η Παλμέιρας δεν τα καταφέρει απέναντι στην Γκρέμιο για την 34η αγωνιστική του Brasileirao. Σε αυτήν την περίπτωση θα ανακηρυχθεί (και) πρωταθλήτρια Βραζιλίας, επειδή στις αγωνιστικές που θα απομένουν, κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη φτάσει στη βαθμολογία. Η Φλαμένγκο έχει κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες μόνο μία φορά, το 1981. Για να προκριθεί στον αποψινό τελικό (για πρώτη φορά εδώ και 38 χρόνια) απέκλεισε στους ημιτελικούς την Γκρέμιο.

Οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ στη Λίμα του Περού, όπου θα γίνει ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες (REUTERS)
Και οπαδοί της Φλαμένγκ, επίσης στην πρωτεύουσα του Περού (REUTERS)

Σούπερ-σταρ, και στις δύο φιναλίστ, είναι οι προπονητές τους. Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, άλλοτε «δεκάρι» της Ρίβερ Πλέιτ, της Μονακό και της Παρί Σεν Ζερμέν, έχει χαρίσει στους «μιγιονάριος» δύο Λιμπερταδόρες, ένα Σουνταμερικάνα, τρία Ρεκόπα Σουνταμερικάνα, δύο Κύπελλα Αργεντινής και ένα Σούπερ Καπ Αργεντινής. Λέγεται πως πολύ σύντομα θα αποχωρήσει από τη Ρίβερ για να πάρει τη θέση του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα. Στον πάγκο της Φλαμένγκο κάθεται ο 65χρονος πορτογάλος τεχνικός Ζορζ Ζεσούς, πρώην της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το ωραίο ποδόσφαιρο που αποδίδει η ομάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σε ένα από τα τελευταία του παιχνίδια με τη φανέλα της Ρίβερ -αλλά και της καριέρας του- θα δούμε απόψε κι έναν παλιό μας γνώριμο: τον Νάτσο Σκόκο. Εναν υπέροχο σκόρερ και δημιουργό (από τους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα), ο οποίος έπαιξε στην ΑΕΚ από το 2008 έως το 2011, πετυχαίνοντας 33 γκολ και 30 ασίστ σε 120 ματς. Καθώς πλησιάζει τα 35, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε, τη Νιούελς Ολντ Μπόις, για να αποχαιρετήσει τα γήπεδα.

Η ομάδα που θα σηκώσει την Κούπα, θα συναντήσει τον Δεκέμβριο στο Κατάρ την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων (πρώην Διηπειρωτικό), ενώ ο MVP του τελικού θα βραβευτεί… α λα NBA με ένα δαχτυλίδι που θα αναγράφει «Best of the Tournament».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...