Εμείς οι Ευρωπαίοι τον γνωρίζουμε από τα 13 του. Από τότε που είχε βουίξει ο κόσμος για έναν ψιλόλιγνο πιτσιρικά από τη Σλοβενία, ο οποίος σε κάθε αγώνα με παιδιά της ηλικίας του βάζει 30, 40, ή 50 πόντους. Τον είδαμε να παίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης στα 16 του (30 Απριλίου 2015), έστω για ενάμισι λεπτό – είχε προλάβει να πετύχει και τρίποντο. Επειτα, να οδηγεί τη «Βασίλισσα» στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκας, ως teenager, και να κατακτά χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική του ομάδα. Αυτοί που εκπλήσσονται με τον Λούκα Ντόντσιτς, είναι οι Αμερικανοί. Αν και πέρυσι είχε αναδειχθεί «ρούκι της χρονιάς» στο ΝΒΑ.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης (στην Ελλάδα) ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ, που θα κλείσει τα 21 τον Φεβρουάριο (12 μέρες μετά το All-Star Game του 2020), έδωσε ακόμα μια «μαγική» παράσταση. Στη νίκη των Ντάλας Μάβερικς επί των Γουόριορς (142-94) ολοκλήρωσε τον αγώνα με 35 πόντους (5/8 δίποντα, 6/10 τρίποντα και 7/8 βολές), 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ, και έκανε το «γρηγορότερο» (σε 25 λεπτά συμμετοχής) triple-double (με πάνω από 30 πόντους) στα χρονικά του ΝΒΑ. Στην πρώτη, κιόλας, περίοδο του παιχνιδιού είχε συμπληρώσει 22 πόντους, πέντε ριμπάουντ και πέντε ασίστ.
Ηταν το έβδομο εφετινό του triple-double και ήρθε σε συνέχεια ενός άλλου, εξίσου εντυπωσιακού, ρεκόρ. Στο προηγούμενο ματς της σεζόν, στο οποίο οι Μάβερικς νίκησαν 117-110 τους Σπερς στο Ντάλας, είχε πετύχει 42 πόντους -επίδοση καριέρας-, 11 ριμπάουντ και 12 ασίστ, για να γίνει ο δεύτερος παίκτης του ΝΒΑ κάτω των 21 ετών που κάνει triple-double με 40+ πόντους. Ο πρώτος ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.
Ούτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν τα έκανε αυτά, στην ηλικία του. Αλλά, με μια σημαντική διαφορά: ο Giannis πήγε στις ΗΠΑ άμαθος από επαγγελματικό μπάσκετ, ενώ ο Ντόντσιτς ήταν, ήδη, τέσσερα χρόνια επαγγελματίας προτού παίξει στο ΝΒΑ – μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδο. Η παρθενική του σεζόν στις ΗΠΑ ήταν η πέμπτη του χρονιά ως pro, γεγονός που τον βοήθησε να κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίκτη. Σε 72 ματς πέρυσι είχε, κατά μέσον όρο, 21,2 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και έξι ασίστ. Οι επιδόσεις του δεν απείχαν πολύ από εκείνες του «Greek Freak» (27,7 πόντοι, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ), που αναδείχθηκε σε MVP του πρωταθλήματος.
Παρόλα αυτά, τα εφετινά του επιτεύγματα κανείς δεν τα περίμενε. Ο Σλοβένος καταγράφει, μέχρι στιγμής, 29,5 πόντους, 10,7 ριμπάουντ και 9,3 ασίστ ανά αγώνα (κατά μέσον όρο), με ευστοχία 61,2% στα σουτ. Κανένας άλλος 20χρονος δεν είχε εμφανίσει στο παρελθόν καλύτερα στατιστικά στους πόντους και τις ασίστ. Και μόλις τρεις (Σακίλ Ο’ Νιλ, Αντρέ Ντράμοντ και Ντουάιτ Χάουαρντ) μάζευαν περισσότερα ριμπάουντ στην ηλικία του Ντόντσιτς, που φιγουράρει στο Top-10 και στις τρεις κατηγορίες, και πραγματοποιεί εκκίνηση επιπέδου MVP.
Αλήθεια, μπορεί ο νεαρός Σλοβένος να «απειλήσει» τον Γιάννη; Τα γραφεία στοιχημάτων λένε «ναι». Τον τοποθετούν στην τέταρτη θέση (με σειρά πιθανοτήτων) των υποψηφίων για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν. Με πρώτο φαβορί τον Τζέιμς Χάρντεν, δεύτερο τον Αντετοκούνμπο και τρίτο τον ΛεΜπρόν. Οι αναλυτές, όμως, δεν το πιστεύουν. Φυσικά, σπουδαίο ρόλο θα παίξει η πορεία κάθε ομάδας – σε ποια θέση θα τερματίσει.
Ο Ντόντσιτς, πάντως, είναι εξαιρετικά επιδραστικός στο Ντάλας. Ολα περνούν από τα χέρια του. Κρατάει την μπάλα περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη στο ΝΒΑ, με 102,7 επαφές ανά αγώνα (έναντι 96,6 του ΛεΜπρόν Τζέιμς και 90 του Αντετοκούνμπο). Ο σλοβένος άσος συνεισφέρει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το 45% των πόντων της ομάδας του. Εκτός από «καρφώματα», κάνει τα πάντα στο παρκέ: κατεβάζει μπάλα, πασάρει, σουτάρει από κάθε απόσταση, διεισδύει στην αντίπαλη ρακέτα, ποστάρει κάτω από το καλάθι, αλλά και αμύνεται εξαιρετικά. Οι Μάβερικς κινούνται γύρω από τον Ντόντσιτς όπως οι Μπακς γύρω από τον Γιάννη, προσδοκώντας να τους οδηγήσει στα πλέι-οφ για πρώτη φορά μετά το 2016.
Εχει ηγετικές ικανότητες, χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που του είχε εμπιστευτεί η Ρεάλ Μαδρίτης όταν είχε δει τους «αστέρες» της να βγαίνουν νοκ-άουτ, ο ένας μετά τον άλλον, από τραυματισμούς. Αλλά και ως χαρακτήρας διαθέτει τρομερή αυτοπεποίθηση – στα όρια της αλαζονείας. Την κληρονόμησε από τον πατέρα του, Σάσα Ντόντσιτς, που πιστεύει ότι ο γιος του «μοιάζει με τον Κούκοτς, έχει την… έκτη αίσθηση του Μποντίρογκα, την κίνηση του (Ντράζεν) Πέτροβιτς και την πάσα του Τεόντοσιτς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News