242
Η Εστρέγια Βάσκεζ στο διάλειμμα της φωτογράφισης για την βρετανική έκδοση του Vogue | REUTERS

Για πρώτη φορά σε εξώφυλλο του Vogue trans μοντέλο από το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 23:00
Η Εστρέγια Βάσκεζ στο διάλειμμα της φωτογράφισης για την βρετανική έκδοση του Vogue
|REUTERS

Για πρώτη φορά σε εξώφυλλο του Vogue trans μοντέλο από το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 23:00

Ονομάζεται Εστρέγια Βάσκεζ και είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες muxe (προφέρεται μούσι), μιας κοινότητας transgender γυναικών που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο Νότιο Μεξικό.

Αν και γεννήθηκε αγόρι, από μικρή ηλικία, η Εστρέγια έβαφε τα μάτια και τα νύχια της, κρατούσε βεντάλια και φορούσε φορέματα. Σύντομα, με την στήριξη της μητέρας της κατάφερε να «αγκαλιάσει» την πραγματική της ταυτότητα και να γίνει μέλος μιας μακράς παράδοσης σε μια χώρα με αυστηρές αξίες Ρωμαιoκαθολικισμού.

Αξίζει κανείς να δει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Mexico’s Third Gender» (Το Τρίτο Φύλο του Μεξικού) για τις γυναίκες αυτές, τις δυσκολίες που βιώνουν από μικρά παιδιά και εν τέλει την σημασία της αποδοχής. «Πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο βήμα», δήλωσε η Εστρέγια στον Guardian. «Γίνονται ακόμα διακρίσεις, αλλά όχι όπως παλιά».

Τον περασμένο Αύγουστο η βρετανική έκδοση του Vogue προσκάλεσε την Εστρέγια και μερικές άλλες γυναίκες muxe να φωτογραφηθούν για λογαριασμό του διεθνούς περιοδικού μόδας. «Ολοι μου δίνουν συγχαρητήρια. Μου είναι δύσκολο να περιγράψω όλα αυτά τα συναισθήματα που βιώνω. Εχω συγκινηθεί», είπε κλείνοντας η Εστρέγια.

Παραδοσιακά, οι γυναίκες muxe είναι γνωστές στο Μεξικό για την φροντίδα που παρέχουν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Το γεγονός αυτό τους δίνει ένα κύρος, παρά τις όποιες προκαταλήψεις που υπάρχουν σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία όπως αυτή του Μεξικού.

Οι muxes έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στον σεισμό των 8,1 Ρίχτερ που χτύπησε την χώρα το 2017. Πολλές εξ αυτών έψαχναν στα συντρίμμια για επιζώντες, σκάβοντας με τα ίδια τους τα χέρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...