Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Χονγκ Κονγκ, η οποία παρέμενε περικυκλωμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Περίπου στις 13:45 τοπική ώρα (07:45 ώρα Ελλάδας) μια ομάδα 100 ατόμων προσπάθησε να φύγει από το Πολυτεχνείο, όμως ήρθε αντιμέτωπη με δακρυγόνα και σφαίρες με πλαστική επικάλυψη.
Κάποιοι συνελήφθησαν, την ώρα που άλλοι παραπατούσαν στα οδοφράγματα, καθώς οι αστυνομικοί τους στόχευαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν.
Αυτή ήταν η τρίτη φορά που διαδηλωτές προσπάθησαν να φύγουν από τον χώρο του πανεπιστημίου μετά τη βίαιη αντιπαράθεση με την αστυνομία στη διάρκεια της νύχτας.
Νωρίτερα τη Δευτέρα (ξημερώματα στην Ελλάδα), οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την κεντρική είσοδο της σχολής, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλουν.
Δεκάδες ήταν και αυτοί που προσπάθησαν να διαφύγουν, ωστόσο η αστυνομία με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τους ανάγκασε να επιστρέψουν μέσα στο κτίριο.
«Η αστυνομία ίσως να μην εισβάλει στον χώρο του πανεπιστημίου, όμως φαίνεται ότι προσπαθεί να συλλάβει ανθρώπους την ώρα που προσπαθούν να ξεφύγουν», δήλωσε ο βουλευτής Χούι Τσι- φουνγκ μιλώντας στο Reuters.
Μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές μπορούν να φύγουν από το Πολυτεχνείο μέσω μιας άλλης εξόδου, της γέφυρας Τσέονγκ Ουάν, και τους κάλεσαν να αφήσουν τα όπλα τους και να βγάλουν τις μάσκες.
Ομως ο βουλευτής Τεντ Χούι, που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο, επισήμανε ότι η γέφυρα έχει κλείσει και ότι δεν είναι δυνατό να φύγει κάποιος από εκεί.
Από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας Κουόκ Κα-τσουέν τόνισε ότι αναζητείται ένας ειρηνικός τρόπος να επιλυθεί η αντιπαράθεση.
«Αν οι μασκοφόροι ταραξίες παραδώσουν τα όπλα τους, ακολουθήσουν τις εντολές της αστυνομίας και αναλάβουν τις παράνομες ευθύνες τους, η αστυνομία δεν έχει λόγο να κάνει χρήση βίας», είπε.
Ωστόσο, η αστυνομία έχει διευκρινίσει ότι όποιος παραδοθεί, θα συλληφθεί για την πρόκληση ταραχών, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.
Τις δύο προηγούμενες ημέρες, είχαν προηγηθεί συγκρούσεις γύρω από την πανεπιστημιούπολη που ενίσχυσαν τους φόβους για μία αιματηρή αναμέτρηση. Η αστυνομία έχει απειλήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει και πραγματικά πυρά αν κινδυνεύσει η ζωή αστυνομικών.
Εκατοντάδες διαδηλωτές την Κυριακή και τη Δευτέρα πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απαντούσαν με τη χρήση αντλιών νερού με μπλε μπογιά.
Το απόγευμα της Δευτέρας, οι Αρχές είχαν μάλιστα προτείνει την αποχώρηση των συγκεντρωμένων, με την απαίτηση να αφήσουν τα πολεμοφόδια τους και τις μάσκες τους.
Περίπου 500 άνθρωποι παρέμεναν μέσα στο κτίριο, το οποίο ήταν υπό κατάληψη εδώ και ημέρες.
Βρετανία: «Εκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση»
Η Βρετανία «ανησυχεί έντονα» για την κλιμάκωση της βίας και καλεί τις αρχές να συμφωνήσουν στην «κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης», είπε ο ίδιος.
«Θεωρούμε ότι ο πολιτικός διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε και θέλουμε να δούμε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να συμφωνούν στην οδό για την επίλυση της κρίσης», σημείωσε.
Εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις έκανε έκκληση να δοθεί ασφαλής έξοδος και ιατρική βοήθεια στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές που έχουν εγκλωβιστεί στις πανεπιστημιουπόλεις.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση της βίας τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από τις αρχές γύρω από τις πανεπιστημιουπόλεις του Χονγκ Κονγκ», είπε.
«Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσουν οι τραυματίες να λάβουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος όλων εκείνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Θέλουμε να δούμε τον τερματισμό της βίας και όλες τις πλευρές να εμπλέκονται σε έναν πολιτικό διάλογο με νόημα».
ΕΕ: «Συνελήφθη ιατρικό προσωπικό που προσπάθησε να βοηθήσει τους τραυματίες»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε απαράδεκτη τη βία ως απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και έκανε έκκληση στις αρχές επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν μέτρα που θα «αναλογούν αυστηρά στην περίσταση».
«Πληροφορηθήκαμε ότι τα μέλη παροχής βοήθειας και ιατρικό προσωπικό συνελήφθησαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία», είπε η Μάγια Κοτσιγιάτσιτς, εκπρόσωπος αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η κάθε μορφή βίας είναι φυσικά απαράδεκτη και οι όποιες ενέργειες από τις αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά ανάλογες με την περίσταση και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, περιλαμβανομένων κυρίως των δικαιωμάτων της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης θα πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προσπαθήσουν για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Αντισυνταγματική η απαγόρευση της μάσκας στις διαδηλώσεις»
Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο από την κυβέρνηση και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις διαδηλώσεις. Κατά την κρίση των δικαστών, οι περιορισμοί που επιβάλλει το νομοσχέδιο στα θεμελιώδη δικαιώματα «ξεπερνά αυτό που είναι λογικά απαραίτητο».
Η απόφαση είναι μια νίκη για τους τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και πέντε μήνες.
Η πρώην βρετανική αποικία είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση από το 1997, όταν πέρασε στη δικαιοδοσία της Κίνας, αν και με ειδικό καθεστώς. Αφορμή υπήρξε ένα νομοσχέδιο για την έκδοση κατηγορουμένων στην Κίνα (και σε άλλες χώρες) το οποίο θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να ρίξει στα χέρια των κινεζικών Αρχών αντιφρονούντες.
Για την απαγόρευση της μάσκας, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ επικαλέστηκε διάταξη του 1922, που δεν είχε εφαρμοστεί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποιούν κάμερες για την ταυτοποίηση των διαδηλωτών, οι οποίοι φορούν μάσκες, κράνη και γυαλιά για να αποφύγουν τα χημικά των αστυνομικών.
Κινέζοι στρατιώτες στους δρόμους
Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που είναι ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στους διαδηλωτές, χαιρέτισαν την εμφάνιση κινέζων στρατιωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ το Σάββατο, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους.
Αυτή η σπάνια εμφάνιση κινέζων στρατιωτών, οι οποίοι διατηρούν χαμηλό προφίλ στο Χονγκ Κονγκ, είναι συμβολική: οι καταγγελίες περί κινεζικής παρέμβασης στις υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των διαδηλωτών.
Από την πλευρά του, ο κινέζος υπουργός Αμυνας, Γου Κιάν, υπερασπίστηκε την παρουσία των στρατιωτών επαναλαμβάνοντας ότι ο στρατός διαθέτει τα μέσα για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες.
«Ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της τάξης είναι το αμεσότερο καθήκον μας στο Χονγκ Κονγκ», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγ, δήλωσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμάει την θέληση της Κίνας να περιφρουρεί την εθνική της κυριαρχία και την σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ.
Ακόμα, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ξένες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θα πρέπει να σταματήσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
«Κάποιες δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει δημοσίως τους ακραίους βίαιους παραβάτες, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το αποκαλούμενο νομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που επεμβαίνει ωμά στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής Λιού Σιαομίνγκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News