751
Η Γκρέτα σαλπάρει για Ευρώπη με το σκάφος «La Vagabonde», μαζί με τον Ράιλι Γουίτλαμ, την Ελέινα Καραούσου, τον γιο τους Λένον και τη σκίπερ Νίκι Εντερσον | Reuters

Κάρμα ελληνικού… έρωτα βάζει τέλος στην «ομηρία» της Τούνμπεργκ στις ΗΠΑ

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Νοεμβρίου 2019, 22:00
Η Γκρέτα σαλπάρει για Ευρώπη με το σκάφος «La Vagabonde», μαζί με τον Ράιλι Γουίτλαμ, την Ελέινα Καραούσου, τον γιο τους Λένον και τη σκίπερ Νίκι Εντερσον
|Reuters

Κάρμα ελληνικού… έρωτα βάζει τέλος στην «ομηρία» της Τούνμπεργκ στις ΗΠΑ

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Νοεμβρίου 2019, 22:00

Σαν να μη φτάνουν οι πληγές του περιβάλλοντος που στοιχειώνουν την ψυχή της, η ηγερία της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζει καθημερινά αστάθμητους παράγοντες, που πρακτικά δεν βιώνει με τόση δυσκολία κανένας άλλο άνθρωπος στον πλανήτη.

Βρείτε λύση. Κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οικολόγοι και απανταχού υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής. Αφήστε ό,τι κάνετε και ασχοληθείτε με την οικολογική και δωρεάν μετακίνησή της Γκρέτας. Βρείτε τρόπο για τη συμμετοχή της σε όποιο σημείο του κόσμου και αν γίνεται συνέδριο για την κλιματική αλλαγή.

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ακτιβίστρια. Πολύ σοβαρή. Συμπεριφέρεται όμως και σαν κακομαθημένη σελέμπριτι. Κάτι σαν την Πάρις Χίλτον. Ομως στη δική της περίπτωση τα τερτίπια δεν τα πληρώνει από την τσέπη της.

Με κραυγές αγωνίας απευθύνεται στα media και ζητά από άλλους να καλύψουν την οικολογική της συνείδηση. Να τη βοηθήσουν να μεταβεί δεξιά και αριστερά, από τη μία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς όμως να βλάψει το περιβάλλον. Γιατί αυτή είναι η αρχή της.

Η παγκόσμια κινητοποίηση της νεοστάρ με αιτία είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο από το Πλίμουθ της Αγγλίας. Μαζί με τον πατέρα της και με αγωνιστικό ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έφτασε στις 29 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη. Το σκάφος κυβερνούσε ο Πιέρ Καζιράγκι, γιος της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό.

Η συμμετοχή της στο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών (COP25) ήσαν απαραίτητη. Και ηχηρή. Με ορατά και άμεσα αποτελέσματα. Ακριβώς έναν μήνα αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και υπέβαλαν την επίσημη γνωστοποίηση στα Ηνωμένα Εθνη.

Επόμενος στόχος της Γκρέτα, το επόμενο COP25. Επόμενη στάση Σαντιάγκο, Χιλή. Ως σελέμπριτι πλέον και στις ΗΠΑ, η διαδρομή της με το τρένο δεν ήταν μεγάλη. Ο ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ σπεύδει να της δανείσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο.

Τα πράγματα όμως ξαφνικά παίρνουν δραματική τροπή. Πολιτικές αναταραχές πλήττουν τη Χιλή και το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή μεταφέρεται στη Μαδρίτη. Μετά από ένα μεγάλο road trip, η Γκρέτα μαθαίνει στις 30 Οκτωβρίου ότι πρέπει να βρει κάποιον να την περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και έχει ελάχιστο χρόνο. Μόλις έναν μήνα και μία ημέρα, όταν μόνο το ταξίδι με το πλωτό, ίσως διαρκέσει και περισσότερες από 15 ημέρες.

«Πρέπει να βρω τρόπο για να διασχίσω τον Ατλαντικό τον Νοέμβριο. Εάν κάποιος μπορούσε να μου βρει ένα μέσο μεταφοράς, θα ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων», έγραψε στο Twitter η 16χρονη Σουηδέζα. Ποιος θα της βρει λύση;

Με τη νέα υπόθεση μετακίνησής της ασχολήθηκε και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα, η οποία της διαμήνυσε ότι «εκτιμούμε όλα όσα κάνεις, θα θέλαμε να σε βοηθήσουμε να διασχίσεις τον Ατλαντικό και θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Μήπως δεν είναι οικολογικό;

Η λύση δόθηκε σχετικά σύντομα από ζευγάρι Αυστραλών, τον Ράιλι Γουίτλαμ και την Ελέινα Καραούσου, οι οποίοι είχαν γνωριστεί στην Ιο το 2014 και έκτοτε βρίσκονται πάνω σε ένα κότερο, με το οποίο έχουν καλύψει περισσότερα από 65.000 ναυτικά μίλια.

Το ζευγάρι μπορεί να διαθέτει σκάφος χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όμως τα χρήματα για τη συντήρησή του προέρχονται από το vlogging. Δηλαδή από βίντεο που μαγνητοσκοπούν και ανεβάζουν στο YouTube.

To σκάφος δεν έχει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκά συστήματα και υδρογεννήτριες για τη συλλογή ρεύματος. Τα βίντεο όμως και συγκεκριμένα το YouTube, από όπου και προέρχονται τα έσοδα για τη συντήρηση της οικογένειας και του σκάφους, όσο και αν ακούγεται «πρωτότυπο», ευθύνεται για πολύ μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και δημοσιεύει το New Scientists, η ενέργεια που δαπανά ο σέρβερ του YouTube είναι τεράστια. Το αποτύπωμα άνθρακα από το διαδικτυακό κανάλι φτάνει του 10 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο, κάτι που ισούται σχεδόν με την ενέργεια που δαπανά ολόκληρο το Λουξεμβούργο.

Το οικολογικό ταξίδι της Γκρέτα προς την Ισπανία έχει ξεκινήσει. Δυστυχώς όμως δεν θα είναι και τόσο οικολογικό όσο η ίδια νομίζει ή τουλάχιστον όσο θέλει να φαίνεται. Το σκάφος «La Vagabonde» τη χρησιμοποιεί ως γκρίζα διαφήμιση για να αυξήσει τους χρήστες στο ιδιωτικό του κανάλι στο YouTube.

Πρόσφατα, ο Μπιλ Γκέιτς είχε κατηγορηθεί για αντιοικολογική συνείδηση, επειδή έκανε συνολικά το 2017 με το ιδιωτικό του αεροπλάνο 343.000 χιλιόμετρα (213.000 μίλια) και συνεισέφερε στο περιβάλλον 1.600 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ο μέσος παγκόσμιος όρος για μετακίνηση με αεροπλάνο είναι 5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εξαιρετικά σύνθετο στην αναγνώριση και την αντιμετώπισή του. Και όσο δυνατές και απαραίτητες και να είναι φωνές όπως της Γκρέτα, χρειάζονται πιο σωστή καθοδήγηση…

Διαφορετικά όχι απλώς θα πέσουν στο κενό, αλλά θα φέρουν και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...