Η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στη Ρώμη, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, και οι εκεί επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σηματοδότησαν μία νέα εποχή για τη γερμανοϊταλική συνεργασία στα βασικότερα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες ως εταίρους και συμμάχους, δηλαδή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.
Εθίγησαν όλα τα θέματα άμεσης προτεραιότητας, με κυριότερο το Μεταναστευτικό ως πρόβλημα που απαιτεί συντονισμό των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την παροχή βοήθειας στις χώρες που σηκώνουν το μεγάλο βάρος.
Επίσης, συζητήθηκαν η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενδυνάμωση της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το Λιβυκό και οι συνέπειες του Brexit. Οσον αφορά το ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις ατλαντικές αρχές, δηλώνοντας ότι η Συμμαχία παραμένει πυλώνας της διεθνούς πολιτικής, και «αδειάζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τις προσφάτως διατυπωθείσες «ανησυχίες» του.
Ειδικά για το Μεταναστευτικό –μεγάλο πρόβλημα και για την Ιταλία, που βαραίνει στην πολιτική και κοινωνική ζωή περίπου όπως και εδώ, αν και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, με βασικότερο την απουσία του «ρυθμιστικού» τουρκικού παράγοντα–, η Μέρκελ εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κεντρική, ευρωπαϊκή διαχείρισή του: «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τα αίτια των μεταναστευτικών κινήσεων» είπε η γερμανίδα καγκελάριος. «Είναι σημαντικό να ανοίξουμε νέες προοπτικές για τους νεαρούς Αφρικανούς».
Η εφημερίδα Corriere della Sera έκρινε ότι η καγκελάριος στη Ρώμη δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Ιταλία για μία δικαιότερη κατανομή των μεταναστών/προσφύγων στην Ευρώπη.
Το Μεταναστευτικό στην ιταλική εκδοχή του αποτελεί «κύρια πρόκληση» για την Ευρώπη, συνεπώς και για τη Γερμανία, αφού δυνάμωσε πολιτικά τις αντιευρωπαϊκές και ρατσιστικές φωνές στο εσωτερικό της Ιταλίας (Λέγκα, Σαλβίνι, κ.ά.) και απείλησε την ευρωπαϊκή συνοχή.
Σε ένα άλλο ζήτημα, στη διεύρυνση της Ενωσης με ένταξη βαλκανικών χωρών, Μέρκελ και Κόντε συμφώνησαν απολύτως (και «άδεισαν» και πάλι τον Μακρόν): «Μοιραζόμαστε το ίδιο στρατηγικό όραμα», είπε η καγκελάριος, «ειδικά για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία». Η Μέρκελ προειδοποίησε τους πάντες για τον κίνδυνο του «ρωσικού επεκτατισμού» στα Βαλκάνια χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας με σημασία: «Αν δεν ενταχθούν, το κενό θα γεμίσει από άλλους, και αυτό αντίκειται στο στρατηγικό ευρωπαϊκό συμφέρον».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News