«Μπήκε η τελευταία υπογραφή για το Ελληνικό, ανοίγει ο δρόμος για τα έργα», ήταν ο τίτλος για τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η κυβέρνηση ώστε να μπουν επιτέλους οι μπουλντόζες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η τροχοπέδη όμως των προσφυγών κατά της επένδυσης φαίνεται να συνεχίζεται, αυτή τη φορά με νέα αίτηση τριών συλλόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην οποία βασίστηκε η Κοινή Υπουργική Απόφασης πολεοδομικών μελετών.
Στόχος τι άλλο, παρά η καθυστέρηση ή/και ματαίωση της επένδυσης!
Συγκεριμένα όπως ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων(ΣΕΑ), κατέθεσαν στο ΣτΕ, «αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά του πέμπτου άρθρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄145/30.9.2019) και κατά της ερειδόμενης σε αυτήν Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού (Β’ 3687/3.10.2019)».
Η κατάθεση της προσφυγής έγινε, σύμφωνα με τους συλλόγους, την 1η Νοεμβρίου, από κοινού με εκπροσώπους της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού.
Η ΠΝΠ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι κοινόχρηστοι χώροι, μέχρι να παραδοθούν στον Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, παραμένουν στη διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε., η οποία θα μεταβιβαστεί στη Lamda Development.
Οπως υποστηρίζουν όμως οι σύλλογοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα αυτής της διαδικασίας, «εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα, ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον και χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο όρο ή περιορισμό η απόδοση των κοινόχρηστων χώρων σε κοινή χρήση», με αποτέλεσμα «η μεταβίβαση και απόδοσή τους, επαφίενται στην απόλυτη και ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της πωλούμενης εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της, στην αγοράστρια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία Hellinikon Global I S.A. και την εγγυήτρια αυτής Lamda Development».
Οι Σύλλογοι διαμαρτύρονται για το ότι όπως λένε, συγκαταλέχθηκε στους κοινόχρηστους χώρους το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου όπου έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες, με ρητή πρόβλεψη στο ΠΔ έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να διαμορφωθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
«Με την αγνόηση και παράκαμψη του αρχαιολογικού χαρακτήρα του χώρου, ωστόσο», υποστηρίζουν, «του επιφυλάσσεται κοινή μοίρα με τους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την παραχώρηση της διοίκησης, διαχείρισης και χρήσης του επ’ αόριστον σε ιδιωτική εταιρεία, αντί του μόνου αρμόδιου Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αρχαιολογικού νόμου».
«Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία της περιοχής, των οποίων η ένταξη σε κοινόχρηστους χώρους, τα εγκλωβίζει αορίστως σε παντελώς αναρμόδια για τη διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξή τους εταιρεία και αναιρεί από το κοινωνικό σύνολο το δικαίωμα απόλαυσής τους ως δημόσιων αγαθών, σύμφωνα με τον ισχύον νομικό πλαίσιο για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή του οι τρεις σύλλογοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News