Δραματική έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο – δίνοντας έμφαση στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 4.000 στη χώρα μας – απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).
«Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Εξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως ακόμα και αν είχε κινητοποιηθεί ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ, «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».
Οπως περιέγραψε ο υπουργός, γιατροί και υπάλληλοι της υπηρεσίας Ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν.
«Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», υπογράμμισε στην ομιλία του στο ΕΚ ο υπουργός.
Οσο για τη νέα νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση για την παροχή ασύλου, σημείωσε πως αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» -όπως είπε- στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Απαντώντας στην κριτική ευρωβουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο πραγματικής διαβούλευσης προτού ψηφίσει το νέο νόμο για το άσυλο, ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι σε έξι μέρες κατατέθηκαν 332 σχόλια, η πλειονότητα των οποίων -και κυρίως οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών- έγιναν δεκτά από το υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επεσήμανε, το Μεταναστευτικό δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής, χαρακτηρίζοντας «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.
Δεν πρόκειται για ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων» που πρέπει να εφαρμόζονται, ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει προς τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ και ειδικά αυτούς που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες/μετανάστες στο έδαφος της χώρας τους.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας από την πλευρά του υπουργού.
«Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι “πέρα από κάθε διαχείριση” αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του Προσφυγικού», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και καλεί την Ευρώπη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ».
Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή της, καθώς, όπως είπε, ενώ η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει στάση.
Ως εκ τούτου, εξήγησε, είναι αναγκαία η διασφάλιση «των συνθηκών και των προϋποθέσεων» που θα το επιτρέψουν, δηλαδή από τη μία η στήριξη από την ΕΕ των προσφύγων που μένουν στην Τουρκία και από την άλλη η προστασία των συνόρων από την Τουρκία.
«Ζήτημα πολιτισμού» τα ασυνόδευτα ανήλικα
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο ευαίσθητο -όπως είπε- θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 4.000 στην Ελλάδα. «Οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν της Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό -όπως είπε- απευθύνθηκε με επιστολή προς τους ομολόγους του, προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει έναν αριθμό από τα παιδιά αυτά.
Ανταπόκριση ωστόσο δεν υπήρξε, «πλην ελαχίστων, μάλλον ενός», δήλωσε ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως αυτό δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, ούτε κανόνων, αλλά ζήτημα πολιτισμού.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς με τις σημερινές συνθήκες δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν είναι εφικτή η παροχή προστασίας.
Μέχρι το τέλος του έτους, συμπλήρωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, «σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα» το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και οι εκεί εγκαταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα δίνεται στους ευάλωτους πολίτες, δηλαδή σε οικογένειες με παιδιά.
Κλείνοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι το «μεγάλο ζητούμενο» για την κυβέρνηση είναι η «ένταξη και η ενσωμάτωση» των προσφύγων, δηλαδή η εκπαίδευση των παιδιών και η απασχόληση των γονέων, η διασφάλιση «των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News