Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκoυ Δένδια, με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεσο στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσων και τη διαμόρφωση στενότερης συνεργασίας σε μία σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Οπως είπε ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του πριν αρχίσουν οι διευρυμένες επαφές μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο ρωσικό ΥΠΕΞ, επιδίωξη του είναι η συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνορωσικές σχέσεις.
FM @NikosDendias cordially welcomed by #Russia FM Sergey #Lavrov at @mfa_russia in #Moscow –a visit marking a new phase in ???? relations / Σε εγκάρδιο κλίμα υποδοχή ΥΠΕΞ Ν. Δένδια από Ρώσο ομόλογο S. Lavrov στη Μόσχα pic.twitter.com/KuFgfGzX57
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 6, 2019
«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα. Είναι η πρώτη επίσκεψη από την έναρξη της θητείας μου ως υπουργού Εξωτερικών. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κατ’ ιδίαν συνομιλία σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα [και μπορέσουμε] να καταδείξουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην προαγωγή της συνεργασίας μας», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και εξήγησε για τον σκοπό της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα:
«Αυτή η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών μας έχει από την πλευρά μας έναν διττό στόχο: Αφενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάσει των υφισταμένων συνθηκών, αφετέρου τη διαμόρφωση μίας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα».
Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ρώσο ομόλογό του για την αναφορά του στο μακρύ ιστορικό των στενών διμερών σχέσεων και τον Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς επίσης για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.
Προσδοκίες Λαβρόφ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση μάς δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω», σημείωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ
«Σήμερα», είπε, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις διμερείς σχέσεις, καθώς και όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως τη συνεργασία μας στην Ευρώπη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και παγκοσμίως».
«Οι σχέσεις σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένες και αναπτύσσονται σταθερά σε όλους τους τομείς, από την οικονομία έως την ανθρωπιστική συνεργασία. Ο ερχομός της κυβέρνησής σας στην εξουσία δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για να εξετάσουμε το πλήρες φάσμα αυτών των σχέσεων και να συμφωνήσουμε για το πώς θα τις προωθήσουμε», τόνισε ο κ. Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια.
Now at @mfa_russia: Expanded talks b/w #Greece & #Russia delegations under FMs @NikosDendias & S. #Lavrov / Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών ??&?? υπό τους ΥΠΕΞ Ν. Δένδια & S. Lavrov στη Μόσχα pic.twitter.com/0lGbPIQuhN
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 6, 2019
Μετά το τέλος των διευρυμένων επαφών και την υπογραφή του κοινού Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων, ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.
«Οι διμερείς μας σχέσεις εδράζονται σε διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, αλληλοσεβασμού και κατανόησης», σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε τη σημασία του κοινού προγράμματος διαβουλεύσεων Ελλάδος-Ρωσίας 2020-2022. «Η θέση μας», είπε, «είναι όχι μόνο υπέρ της βελτίωσης, αλλά και υπέρ της διεύρυνσης, υπέρ της εμβάθυνσης αυτού του διαλόγου».
Οπως υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση, επανέρχεται στα διεθνή φόρα και προτίθεται να ενεργοποιήσει το σημαντικό της ρόλο λόγω και της γεωγραφικής της θέσης ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη θέση της σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου αναλαμβάνει και την προεδρία τον επόμενο χρόνο.
«Με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας ως παλιού κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε θετικά στον διάλογο με τη Ρωσία. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα.
»Και λαμβάνοντας υπόψη την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η Ρωσία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η Ελλάδα είναι σε θέση να καταστεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στη Ρωσία, εφόσον και αυτή το κρίνει, στη δημιουργία των απαραίτητων κατανοήσεων, στην επίλυση υπαρχουσών διαφορών, στην κατανόηση των μέτρων που είναι αναγκαίο να ληφθούν ώστε να προχωρήσουμε σε μια σημαντική ομαλοποίηση όπου αυτό είναι απαραίτητο και να ξεπεράσουμε δυσάρεστες πραγματικότητες με την εξάλειψη των αιτιών τους», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απηύθυνε πρόσκληση στις ρωσικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που -όπως σημείωσε- η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε απ’ τη Βουλή, την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
«Ειδικά ως προς τον τομέα της ενέργειας», ανέφερε, «θεωρούμε πως υπάρχουν ιδιαίτερες προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. Υπογραμμίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιριών, πρωτίστως στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Αναφορά έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών και στο Μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να γίνεται η προστασία χιλιάδων ανθρώπων εργαλείο για την άσκηση πολιτικής επιρροής.
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ελλάδος «στις σχετικές εν εξελίξει προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες, για επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
«Για το Κυπριακό, εκτιμούμε πολύ βαθιά τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Λαφρόφ και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες.
«Ηρθε η ώρα», είπε, «αυτό το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων ασφαλείας να αλλάξει σε σύστημα με συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Ελλάδα 2021» και ανταλλαγή προσκλήσεων
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε εξάλλου ειδική αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Το 2021 στην Ελλάδα θα εορταστεί η 200η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης ως αποτέλεσμα της οποίας ιδρύθηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η χώρας μας συνέβαλε σ’ αυτό το γεγονός με κάθε τρόπο. Με τον κ. Δένδια σήμερα συζητήσαμε τις πιθανές κοινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της επετείου», ανέφερε σχετικά, με τον κ. Δένδια να ενημερώνει ότι σύντομα θα αποσταλεί πρόσκληση για τη συμμετοχή του προέδρου Πούτιν, στους εορτασμούς της Ελλάδος.
Με τη σειρά του και ο Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τη Ρωσία στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έκανε γνωστό ότι και ο ίδιος δέχτηκε την πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Οσο για το ακανθώδες ζήτημα με την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι το θέμα αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδος και Ρωσίας, εκτίμηση με τη οποία συμφώνησε και ο ρώσος ομόλογός του.
«Στο πλαίσιο της ορθόδοξης πίστης θυμάμαι καθαρά την απάντηση του Ιησού Χριστού, όταν ερωτήθηκε είπε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Η σημερινή ελληνική Πολιτεία σέβεται απολύτως τον ρόλο και την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και το διακριτό της ρόλο», θέλησε να επισημάνει.
Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε πως η εν λόγω κίνηση έγινε έπειτα από επιρροή της αμερικανικής πλευράς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια διάσπασης του ορθόδοξου κόσμου.
«Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αρχή ότι τα κράτη δεν επεμβαίνουν στα εκκλησιαστικά», αρκέστηκε να πει.
Αναφορικά εξάλλου με την υπόθεση της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως ο ρώσος ομόλογός του, του εξήγησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς γι’ αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στο δικό μας ισχύον νομικό πλαίσιο, το θέμα αυτό εναπόκειται στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης».
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ πως έγινε μακρά και εις βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως επεσήμαναν, ότι η διάρκεια των συνομιλιών έφτασε το διπλάσιο του προγραμματισμένου χρόνου, δηλαδή κατά μιάμιση ώρα περισσότερο.
Ενδεικτική επίσης του κλίματος, σημείωσαν οι ί διες πηγές είναι η πρόσκληση που έγινε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Την πρόσκληση του ρώσου προέδρου στον κ. Μητσοτάκη διαβίβασε μέσω του κ. Δένδια ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ειδική και εκτεταμένη αναφορά έγινε τέλος στο Κυπριακό και στην ανάγκη επίλυσής του, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και το σκέλος της οικονομικής διπλωματίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News