Ηταν μια ενδιαφέρουσα ηχώ από το παρελθόν. Ο Γιάννης Πανούσης μίλησε στην εκπομπή «One Talk Weekend» και την Αθηναϊδα Νέγκα και θύμισε ένα δυο πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει ήδη από το 2014 μια διεύρυνση. Είχε μεν τους δραχμιστές τύπου Λαφαζάνη αλλά είχε και άτομα σαν τον διακεκριμένο καθηγητή Εγκληματολογίας, στον οποίο μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπό μία έννοια ο κ. Πανούσης είχε προσδώσει στην Πρώτη Φορά Αριστερά μια αύρα αξιοπιστίας, ιδίως αν κρίνει κανείς τι άλλες μορφές είχε το υπουργικό συμβούλιο της Πρώτης Φοράς Αριστερά. Αποχώρησε τον Αύγουστο του ’15 και έκτοτε ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Αυτά δηλαδή περί κεντροαριστερής στροφής του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι καινούργια, αφήστε που όπως θα δούμε παρακάτω αμφισβητούνται.
Το δεύτερο είναι ότι από τη γωνιά που έζησε διάφορες καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ –και με δεδομένο ότι η θέση του είναι η εξής «ήμουν και αισθάνομαι δάσκαλος. Μια στάση ζωής που δεν έχει να κάνει με σκοπιμότητες ή δουλείες. Είχα γράψει ότι δεν εκπροσωπώ ούτε τον εαυτό μου. Δεν είπα ποτέ ότι δεν είναι η πολιτική για εμένα. Είπα ότι εγώ δε κάνω για αυτά τα πράγματα»– μπορεί να μάς προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική για το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ετών.
«Η γενιά μου έζησε μια ζωή μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο, όπου μπορούσαμε να κάνουμε διάφορες σκέψεις, για το πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή την ελπίδα νοσταλγώ» είπε για να συμπληρώσει σχετικά με την κρίση που βίωσε η Ελλάδα είναι σαφής. «Προφανώς υπήρξε κόσμος που φτωχοποιήθηκε έντονα, άνθρωποι που έτρωγαν από τα σκουπίδια. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Στο άλλο σκέλος, οι περισσότεροι περιμέναν να περάσει η κρίση για να κάνουν τα ίδια. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της κρίσης είναι ότι πιστεύαμε ότι είμαστε κάτι που δεν ήμασταν. Πιστεύαμε ότι ο Θεός είναι Έλληνας. Ότι είμαστε ο περιούσιος λαός και πώς μας μισούν οι υπόλοιποι. Χάσαμε την όποια ταυτότητα και την αυτογνωσία που είχαμε. Είμαστε ακόμα σε αυτή τη σύγχυση» παρατήρησε.
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι «ολοκλήρωσε τον ιστορικό του ρόλο. Δεν πρέπει να το αδικούμε. Έφερε πολλά πράγματα σε επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης. Ανέβασε καταπιεσμένες τάξεις όπως οι μικρομεσαίοι. Έπαιξε ιστορικό θετικό ρόλο για τη χώρα. Κάποια στιγμή έκλεισε ο κύκλος. Και δεν ξέρουν πώς να τον κλείσουν».
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στον «Παπανδρεϊσμό» και στον «Καραμανλισμό», τονίζοντας ότι αυτοί οι δύο άξονες του πολιτικού χάρτη της χώρας δύσκολα θα δώσουν τη θέση τους σε κάτι άλλο.
«Αυτές οι δύο σκέψεις πολιτικής δύσκολα θα πεθάνουν. Εκτιμώ, πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξανά πάρει το ΠΑΣΟΚ με κάποιο τρόπο. Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε τελευταία. Ούτε αυτός θα αφήσει τον “καραμανλισμό” να ξεφτίσει. Δεν θα πεθάνουν αυτά τα δύο ρεύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν πάντως τα όσα είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο έζησε από κοντά. Ο κ. Πανούσης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αθώος ούτε έχει το ηθικό πλεονέκτημα «μια και πέρασε από την κυβέρνηση».
Υποστήριξε δε, πώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι για να του προσδώσει μια ιδεολογική καθαρότητα», αλλά για ξαναβγεί Πρωθυπουργός.
Για τον κ. Τσίπρα είπε ότι είναι προβεβλημένος «και με πολλά χαρίσματα, επικοινωνιακά», ενώ εκτίμησε πως «ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να είναι επικεφαλής αλλά δεν θέλει».
Οσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη… γι’ αυτόν είπε ότι εποφθαλμιά τον ΣΥΡΙΖΑ! «Ο κ. Βαρουφάκης κάθεται στη γωνία και περιμένει να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή να πάρει ό,τι προκύψει από διασπάσεις ή νέες ομαδοποιήσεις του» συμπλήρωσε.
Οσον αφορά το περιπετειώδες πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Πανούσης ήταν αποκαλυπτικός για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την κατάσταση:
«Υπήρχε χάος τότε. Αδυναμία σύλληψης και διαχείρισης ενός προβλήματος που ξεπερνούσε την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις ιστορικές καταβολές του κυβερνώντος κόμματος».
Για το δε αφήγημα περί «απειρίας» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά πως «είναι άλλο να μην έχεις ξανά διοικήσει κι άλλο να μισείς το κράτος που θέλεις να διοικήσεις».
«Είχα πει ότι είναι εσχάτη προδοσία να αλλάξει το νόμισμα. Ως υπουργείο είχαμε πλάνο για το Grexit. Το είχα παραδώσει στον κ. Τσίπρα και μου είχε πει “Γιάννη διαβάζεις πολλά αστυνομικά”. Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν. Τα απρόβλεπτα δεν προβλέπονται. Μπορείς να έχεις ένα σχέδιο για τις πρώτες ώρες και ανάλογα προχωράς την εφαρμογή του. Ευτυχώς που δεν φτάσαμε εκεί γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν» σημείωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News