Εκ γενετής ιδιοκτήτης δεν είναι κανείς, ούτε ο… κληρονόμος. Ο άνθρωπος πρέπει να πληρώνει μια ζωή για το κεραμίδι που του εξασφαλίζει τον στοιχειωδώς ήσυχο ύπνο του. Ε, κάποιοι δεν μπορούν πια να πληρώνουν. Και αυτοί οι κάποιοι συμβαίνει να γίνονται όλο και περισσότεροι κάθε ημέρα που περνάει. Και πλέον ζουν όπως μπορούν, όπου μπορούν, έχοντας πάντα ανήσυχο τον ύπνο τους, αφού διαβιούν στον επικίνδυνο δρόμο.
Η Κρίσι είναι μία νεαρή Αμερικανίδα 26 ετών, που τυγχάνει και μητέρα τριών μικρών παιδιών. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τούς έχει περάσει μαζί με τα τέκνα της και με τον άντρα της, τον Μάθιου, μέσα σε ένα αυτοκίνητο που χρησιμεύει για κατοικία, επειδή δεν έχουν λεφτά να νοικιάσουν κανονικό σπίτι. Προηγήθηκε, βέβαια, μία απόλυση –του συζύγου- και ακολούθησαν δουλειές του ποδαριού που δεν φτουράνε για να πληρωθεί και ενοίκιο. Η οικογένεια ξέπεσε.
Ολα αυτά συμβαίνουν στο Σιάτλ, σε μία από τις πιο πλούσιες πόλεις των ΗΠΑ, με τεχνολογικό υπόβαθρο κιόλας, εκεί που η τιμή της ενοικιαζόμενης στέγης έχει πάρει την ανηφόρα. Την ιστορία των πέντε αστέγων, μελών της ίδιας οικογένειας, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν κατά τα λοιπά μία «κανονική ζωή» (το μεγαλύτερο παιδί, λόγου χάρη, πηγαίνει στο σχολείο) πρόβαλε με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Το στρατηγείο της Amazon, όπου βγάζουν το ψωμί και το παντεσπάνι τους 50.000 άτομα, εδρεύει επίσης στο Σιάτλ. Και στην ίδια αμερικανική πόλη αντιπροσωπεύονται με μεγάλα οικοδομήματα και οι υπόλοιποι γίγαντες του Ιντερνετ, όπως η Microsoft και το Facebook. Χωρίς καμία αμφιβολία οι τεχνολογικές εταιρείες έφεραν χρήμα στην περιοχή, αλλά συν τω χρόνω αύξησαν δραματικά το κόστος ζωής των ντόπιων.
Η παραπάνω δεινοπαθούσα οικογένεια απαρτίζεται από λευκούς, «μεσοταξίτες» κιόλας. Το σπίτι τους είναι ένα λευκό φορτηγό Ford, αλλά δεν πρέπει να είναι και μεγάλη παρηγοριά ή υπερηφάνεια για αυτούς το γεγονός ότι το αμάξι τους είναι αμερικανικό. Εξηγούν στο γερμανικό φύλλο πώς τη βγάζουν εκεί μέσα από θέρμανση, χρησιμοποιώντας την μπαταρία του αυτοκινήτου μέχρις εξαντλήσεώς της. Επαναφόρτιση και αποφόρτιση και ούτω καθ’ εξής. Οταν το αμάξι σταθμεύει σε πλούσιο δρόμο είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, λέει η Zeit. Ετσι όπως είναι φορτωμένο ρούχα, παπούτσια, παπλώματα, πετσέτες κ.λπ. χρειώδη, «κάνει μπαμ».
Την περασμένη χρονιά 12.112 άνθρωποι ήταν άστεγοι στο Σιάτλ. Μόνο στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες υπήρχαν περισσότεροι άστεγοι. Τρίτη θέση στην εξαθλίωση, λοιπόν. Σύμφωνα με το τοπικό φύλλο Seattle Times στην περιοχή 2.100 είναι οι άστεγοι που ζουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Αλλά γιατί η έλλειψη στέγης λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις στο πλούσιο Σιάτλ; Η τεχνολογική έκρηξη φταίει, αυτή είναι η απάντηση. Οπως και στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, στη Μέκκα της τεχνολογίας, οι κολοσσοί δημιούργησαν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλά εξακόντισαν το κόστος ζωής. Οι τιμές ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκαν μέσα στη δεκαετία κατά 50%, φθάνοντας στα 2.554 δολάρια τον μήνα για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων. Ομως δεν δουλεύουν όλοι στις επιχειρήσεις τεχνολογίας ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις πανάκριβες υπηρεσίες.
Η οικογένεια της Κρίσι έχει την τύχη να παρκάρει το αμάξι-σπίτι της στο πάρκινγκ μιας προτεσταντικής εκκλησίας η οποία διέθεσε τον χώρο αφιλοκερδώς στους ανθρώπους που ζουν στα οχήματά τους. Τουλάχιστον έτσι αποφεύγεται η εξαιρετικά επικίνδυνη «τριβή» με το πεζοδρόμιο, όπου οι εγκληματίες όντως καραδοκούν. Ειδικά για τις γυναίκες, οι δρόμοι είναι πολύ επικίνδυνοι για βίαιες επιθέσεις, είναι εύκολο να τις ληστέψουν, να τις βιάσουν ή και να τις σκοτώσουν ακόμη. Η εκκλησία δύο φορές την ημέρα ανοίγει τις πύλες της και επιτρέπει την είσοδο των αστέγων ώστε να ζεσταθούν ή και να μαγειρέψουν και ασφαλώς για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Πέραν του προτεσταντικού ναού, οι άστεγοι μπορούν να πλένονται σε δημόσια κέντρα κοινωνικής φροντίδας και να κάνουν την ανάγκη τους σε δημόσιες χημικές τουαλέτες.
Το πιο ειρωνικό στοιχείο στην περιοχή του Σιάτλ είναι το πραγματικά τραγικό γεγονός ότι η εξαθλίωση σχεδόν γειτνιάζει με τον ακατάσχετο πλούτο. Μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από το προαναφερθέν πάρκινγκ περνούν την ημέρα τους μέσα στη χλιδή δύο Κροίσοι: το αφεντικό της Amazon Τζεφ Μπέζος και το αφεντικό της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
Τουλάχιστον η δεύτερη αποφάσισε να προσφέρει 500 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση των αστέγων, σχολιάζει το γερμανικό φύλλο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News