Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+», και με θετικές προοπτικές («outlook»), ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Στις βασικές αιτιάσεις του οίκου αξιολόγησης για την αναβάθμιση περιλαμβάνονται ο περιορισμός των δημοσιονομικών κίνδυνων και η άρση των κεφαλαιακών έλεγχων.
Ακόμη το γεγονός ότι ο οίκος θεωρεί θετικό το outlook, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές για νέα αναβάθμιση εντός 12 μηνών, που θα την φέρει πιο κοντά στην «επενδυτική κατηγορία», εάν κι εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019-2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, έχουν μειωθεί τα ρίσκα για τον προϋπολογισμό μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του Δημοσίου.
Αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
Έρχεται, δε, από έναν «αυστηρό» αξιολογητή, την S&P, που ως προς την Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά στις υποβαθμίσεις, αλλά ήταν αργή στις αναβαθμίσεις σε σχέση με τις άλλες δύο κυρίαρχες εταιρείες αξιολόγησης -τη Moody’s και την Fitch.
Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, από Β, σε Β+, είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018. Η Ελλάδα δηλαδή παρέμεινε στην κλίμακα Β+ επί 16 μήνες.
Από το βράδυ της Παρασκευής, η Ελλάδα είναι στο ΒΒ-.
Αυτό σημαίνει ότι απέχει πλέον κατά τρία «σκαλοπάτια» από την επενδυτική κατηγορία που ξεκινάει από τη βαθμολογία ΒΒΒ-.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News