Το πρώτο ουσιαστικό βήμα επιστροφής της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σηματοδοτείται από τη συναίνεση των κομμάτων για το νομοθετικό πλαίσιο της ψήφου των αποδήμων. Το αυτονόητο γίνεται πράξη, όπως συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο.
Η στάση του ΚΚΕ και του γενικού γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν ο καταλύτης για την επίτευξη αυτής της συναίνεσης. Το ΚΚΕ αποφάσισε από την αρχή να στηρίξει την ψήφο των αποδήμων, διαπραγματεύτηκε σκληρά τους όρους και πέτυχε σχεδόν το σύνολο τους. Τελικά το ΚΚΕ παρέσυρε τον ΣΥΡΙΖΑ στη συναίνεση καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε τον κίνδυνο της προφανούς πολιτικής απομόνωσης.
Πάμε τώρα μερικές εβδομάδες πίσω. Φανταστείτε τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να είχαν υπερψηφίσει το ψήφισμα που εξισώνει το Ναζισμό με τον Κομμουνισμό και καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να θέσουν εκτός νόμου τα κόμματα με τις συναφείς ιδεολογίες και τα σύμβολα τους. Το ΚΚΕ θα προχωρούσε σε οξύτατη καταγγελία κατά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα ακολουθούσε και η ΝΔ δεν θα μπορούσε να μην υπερασπιστεί τους ευρωβουλευτες της. Εν τω μεταξύ θα έρχονταν στην επιφάνεια όλες οι εμφυλιοπολεμικές πληγές που τόσα χρόνια από το 1974 παλεύουμε να θεραπεύσουμε. Φανταστείτε την πρωτοβουλία για την ψήφο των αποδήμων να εξελίσσεται με φόντο την αναβίωση του Eμφυλίου στην Ελλάδα.
Μπορεί κανείς εύκολα στην πολιτική να υπερασπιστεί την άποψη ότι κάθε θέμα έχει τη δίκη του δυναμική και τις δικές του επιπτώσεις; Σε κάθε περίπτωση με το ΚΚΕ μας χωρίζει άβυσσος στις απόψεις και την προσέγγιση για τον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο η αποτίμηση της Ιστορίας είναι μια αρμοδιότητα των ιστορικών και όχι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως σοφά είχε επισημάνει από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το 2009 ο Ιωάννης Βαρβιτσιωτης στη συζήτηση για ψήφισμα με παρόμοιο και πιο ήπιο περιεχόμενο.
Αντίθετα στην αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανήκει η επανεκκίνηση της Ελλάδος μετά την κρίση. Και είναι φανερό πως ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει αυτή η επανεκκίνηση να περιλαμβάνει όλους τους Ελληνες ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση και προτίμηση. Είναι αυτό που λέμε «back to normality».
ΥΓ: Η μητέρα μου στα 76 της ελάχιστα επηρεάζεται από το Διαδίκτυο. Δεν γνώρισε τον πατέρα της τον οποίο σκότωσε ο ΕΛΑΣ γιατί ήταν οδηγός του στρατού. Πάνω στη φασαρία για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου μου ψιθύρισε: «Δεν θυμάμαι την όψη του πατέρα μου, αλλά βλέπω τα παιδιά σου και σκέφτομαι πως όλα πάνε καλύτερα…»
* Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News