508
H εκκίνηση του Ladies Run 2019 | Facebook/ Ladies Run

Ladies run: Κάτι παραπάνω από ένας αγώνας δρόμου – γυναικεία χειραφέτηση με running shoes

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 08:00
H εκκίνηση του Ladies Run 2019
|Facebook/ Ladies Run

Ladies run: Κάτι παραπάνω από ένας αγώνας δρόμου – γυναικεία χειραφέτηση με running shoes

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 08:00

Κατ’ αρχάς τα βασικά. Το Ladies Run είναι αυτό που λέμε ένας θεσμός, αλλά δεν είναι αποκλειστικά ένας αθλητικός θεσμός, δεν είναι δηλαδή ένας απλός αγώνας δρόμου ανάμεσα στους τόσους που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια φθινοπωρινή σύναξη (αν και εδώ που τα λέμε, με τον καιρό που έκανε εφέτος, ήταν μάλλον… αποκαλοκαιρινή σύναξη) γυναικών κάθε ηλικίας, φυσικής κατάστασης και σωματότυπου για έναν αγώνα ίσως στην πιο όμορφη διαδρομή της Ελλάδας, στη Βουλιαγμένη, και με ένα σταθερό και ηχηρό μήνυμα – μια διαδήλωση με running shoes της γυναικείας χειραφέτησης, ζήτημα που ακόμα και σήμερα δεν είναι αυτονόητο. Girl Power και δικαίωμα στην άθληση για όλες!

Και τώρα οι λεπτομέρειες. Το όγδοο Ladies Run έγινε την περασμένη Κυριακή. Εκατοντάδες δρομείς, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, διασημότητες και ανώνυμες, στάθηκαν στη γραμμή εκκίνησης στο Astir Beach για να τρέξουν και να στείλουν το μήνυμά τους.

Για την ιστορία: πρώτη έκοψε το νήμα η πρωταθλήτρια στίβου στις μεσαίες αποστάσεις Kωνσταντίνα Γιαννοπούλου, με χρόνο 17’49’’.

Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου κόβει πρώτη το νήμα

Δεύτερη αναδείχθηκε η Ντενίζ Δημάκη που έχει πλέον δημιουργήσει μια δική της ιστορία στο θεσμό, με χρόνο 18’.24’’.

Και τρίτη τερμάτισε η Στέλλα Αλεξανδρίδου με χρόνο 19’.11’’.

Και τώρα το συμπέρασμα. Γιατί τέτοια επιτυχία του Ladies Run; Εντάξει, είναι και η καλώς εννοούμενη μόδα του τρεξίματος που πηγάζει από μια απλή αλήθεια: «το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλεις τα αθλητικά σου και να βγεις στο δρόμο να τρέξεις για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και από τα προβλήματα», εξήγησε η νικήτρια, η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου στο andro.gr.

Αλλά είναι και κάτι άλλο, βαθύτερο. Αν σταθείς στο πλάι, αντιλαμβάνεσαι ότι το κλισέ ότι σημασία έχει η συμμετοχή, παύει να είναι κλισέ.

«Αυτές τις γυναίκες που έτρεξαν στο Ladies Run δεν μπορείς να τις μπερδέψεις, δεν έχεις το δικαίωμα να λαθέψεις στον τρόπο που τις βλέπεις. Καμία δεν έδειχνε ότι ήρθε να ανταγωνιστεί την άλλη. Αν ήταν… αντρικός αγώνας θα μπορούσες να διακρίνεις πλάγια βλέμματα, οι άντρες έχουν μέσα τους την ανταγωνιστική φύση κάθε πράγματος. Οι γυναίκες όμως στο Ladies Run γίνονται μια γυναίκα, ένα ενιαίο σύμβολο», παρατηρούν οι διοργανωτές.

Αλλωστε το κυριακάτικο τρέξιμο στη Βουλιαγμένη ήρθε μαζί με ένα μήνυμα αλληλεγγύης για γυναίκες που βρίσκονται σε ανάγκη. Μέσω του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, πέντε ευρώ από κάθε συμμετοχή, συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν ευπαθείς ομάδες γυναικών.

Και με web banking… Ο εμπνευστής του Ladies Run, Κίμων Φραγκάκης, επιδίδει στον εκπρόσωπο του Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, Χρήστο Παϊκόπουλο, το ποσό της προσφοράς που συγκεντρώθηκε εφέτος

Από την αρχή του θεσμού σχεδόν 30.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί με προορισμό τη στήριξη κακοποιημένων, φυλακισμένων, τοξικοεξαρτημένων, προσφύγων μητέρων κ.α.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...