543
Δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην δεύτερη Διακομματική Συνεδρίαση | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψήφος αποδήμων: «κόλλησαν» στα χρόνια απουσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 21:21
Δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην δεύτερη Διακομματική Συνεδρίαση
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψήφος αποδήμων: «κόλλησαν» στα χρόνια απουσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 21:21

Εμπλοκή σημειώθηκε στην δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με την συμφωνία να «κολλάει» στο ζήτημα του χρονικού περιθωρίου απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών.

Το κριτήριο των 30 χρόνων ήταν αίτημα του ΚΚΕ και υιοθετήθηκε στην γραπτή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου. Όμως, έγινε γνωστό πως η εφαρμογή του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν το διάστημα για το οποίο κάποιος απουσιάζει από την χώρα. Έτσι, προτάθηκε το κριτήριο των 30 χρόνων να εφαρμοστεί μόνο για τους μελλοντικούς μετανάστες και να μην ισχύει αναδρομικά.

Παρότι αναγνώρισε το πρόβλημα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γίαννης Γκιόκας, ανακοίνωσε πως το κόμμα του δεν θα κάνει πίσω και αναμένει από το υπουργείο να βρει λύση στο πρόβλημα. Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο, στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, με τον υπουργό Εσωτερικών να αναμένεται να κάνει μία καινούρια πρόταση.

Ακόμη, το ΚΚΕ παραμένει κάθετο στη θέση του για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, ανεξαρτήτως το πόσο μακριά διαμένουν, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για επιστολική ψήφο.

«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους τους έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας «Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».

Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.

Τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο αυτά κόμματα ως προς την ανάγκη ρύθμισης του θέματος «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν: «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με την επιστολική ψήφο και δήλωσε πως «δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλείδες – φράχτες».

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ μίλησε και για την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...