318
Καρκινικά κύτταρα (γαλάζια) σκοτώνουν ένα Τ-κύτταρο του ανοσοποιητικού (κίτρινο) | Shutterstock

Ψάχνουν το κλειδί για τη «γέννηση» του καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 10:20
Καρκινικά κύτταρα (γαλάζια) σκοτώνουν ένα Τ-κύτταρο του ανοσοποιητικού (κίτρινο)
|Shutterstock

Ψάχνουν το κλειδί για τη «γέννηση» του καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 10:20

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει αρκετούς ιστούς στο εργαστήριο και σε κάποιες περιπτώσεις όργανα, χωρίς όμως τα περισσότερα να είναι λειτουργικά. Τώρα, ξεκινούν τα πειράματα για να δημιουργήσουν κακοήθεις όγκους, δηλαδή καρκίνο.

Γιατί; Διότι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να μελετήσουν την κακοήθεια από τη γέννησή της και να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες θα «προδώσουν» τα μυστικά της.

Η έρευνα του καρκίνου πριν ακόμη εκδηλωθεί, αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Διεθνή Συμμαχία για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Σε αυτή συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Μάντσεστερ, του Λονδίνου, του Στάνφορντ και του Ορεγκον.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να δημιουργήσουν διάφορου τύπου εξετάσεις, που θα γίνονται είτε με τη λήψη δείγματος από την αναπνοή, το αίμα ή τα ούρα και στις οποίες θα ανιχνεύονται τα πρώτα «σημάδια» της ασθένειας, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τεχνικές πρόωρης διάγνωσης της.

Βασικό πρόβλημα αποτελούσε το γεγονός ότι ποτέ πριν δεν είχε αναζητηθεί ο τρόπος που γεννάται ο καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τον δρ. Ντέιβιντ Κρόσμπι, επικεφαλής της έρευνας στο Cancer Research UK. Ο ίδιος τονίζει μιλώντας στο BBC, ότι «όταν φτάνουν στο σημείο να εντοπίσουν τον καρκίνο είναι ήδη αργά, καθώς έχει εγκατασταθεί στον οργανισμό».

Παρόλα αυτά υπάρχει και ο φόβος για λάθος διαγνώσεις, επειδή δεν μεταλλάσσονται όλα τα κύτταρα σε καρκινικά. Γι’ αυτό οι επιστήμονες πρέπει να είναι πολύ ακριβείς όταν εξετάζουν άτομα που πιθανόν να νοσήσουν. Μόνο έτσι θα γνωρίζουν πότε πρέπει να επέμβουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, παρά τις επιστημονικές προόδους, σήμερα μόνο το 44% των γυναικών με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται  σε πρώιμο στάδιο, ενώ υπάρχουν και συχνοί όγκοι σε όργανα όπως του προστάτη, που δεν έχουν καμία στάνταρ προληπτική εξέταση.

Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ οι ειδικοί ετοιμάζουν το τεστ πρώιμης διάγνωσης για τον καρκίνο της τραχείας και του ορθού, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν απλές προληπτικές εξετάσεις και απαιτείται κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση για τον εντοπισμό τους, ενώ τα άλλα πανεπιστήμια αναπτύσσουν νέου τύπου απεικονιστικές μεθόδους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...