Η πρώτη καταγγελία για την παρουσία ανηλίκων σε κινηματογράφους που πρόβαλαν την ταινία «Joker», προήλθε από στελέχη ανταγωνιστικής εταιρείας διανομής, τα οποία ενημέρωσαν σχετικά τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, διευκρίνισαν το μεσημέρι της Δευτέρας πηγές του υπουργείου, δίνοντας μάλιστα συνέχεια και στην πολιτική διάσταση της υπόθεσης.
Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού από την πλευρά της, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, «έδειξε» ως υπεύθυνες για το όλο θέμα που δημιουργήθηκε, τις δύο γυναίκες υπαλλήλους του υπουργείου – μέλη της επιτροπής που γνωμοδοτούν για τις ταινίες.
Αμφότερες, τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους», «για την ώρα διενεργείται ΕΔΕ».
«Δεν ρώτησαν ούτε ενημέρωσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή.
»Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι’ αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα.
»Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την Αστυνομία.
»Όλη η συμπεριφορά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ενεργήσουν έτσι.
»Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους. θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.
Όπως διευκρίνισε, «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την Αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά».
«Ελεγχος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής – υπάρχουν και άλλοι τρόποι», παρατήρησε η κυρία Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον ατυχή», τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση η αξιωματική αντιπολίτευση (σ.σ. με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να σχολιάζει καυστικά με ανάρτησή του στο Instagram δίνοντας τον τόνο στα φιλικά προς το κόμμα του μέσα και τα γνωστά συριζοτρόλ στα social media).
«Οσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους»
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού επισήμαναν με νόημα ότι «ξέχασε να πει ποιοι ήταν αυτοί οι λειτουργοί που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».
Γιατί η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κατέθεσε ενόρκως στην Αστυνομία ότι προχώρησε με τον έλεγχο για την παρουσία ανηλίκων, αφού «ενημέρωσε την αρμόδια τμηματάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας». Η τμηματάρχης όμως, δεν είναι άλλη από την κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη – νύφη του πρώην υφυπουργού – επί ΣΥΡΙΖΑ – στο υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή, ενώ την υπηρεσιακή ταυτότητα της υπαλλήλου υπογράφει η γενική γραμματέας επί 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.
«Επομένως», καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου, «οι σκοτεινές περίοδοι στις οποίες αναφέρεται στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας, τού ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα. Οσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News