Οι βρετανοί παραγωγοί αναγκάζονται να αφήσουν εκατομμύρια μήλα και πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά να σαπίσουν λόγω έλλειψης εργατικών χεριών για τα χωράφια τους! Εκατό τόνοι φρούτων αφέθηκαν να σαπίσουν, που σημαίνει ότι 16 εκατομμύρια μήλα δεν μαζεύτηκαν εγκαίρως στην αιχμή της εποχής της συγκομιδής λόγω της μειωμένης απασχόλησης αγροτών που προκαλεί η αβεβαιότητα του Brexit.
Οι εργαζόμενοι από χώρες της ΕΕ αποτελούν σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times το 99% του εποχικού εργατικού δυναμικού στη Βρετανία. Πλέον, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν να δουλέψουν σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία λόγω της πτώσης της στερλίνας και του κομφούζιου που έχει προκληθεί με τις εργατικές βίζες.
Η Εθνική Ενωση Αγροτών, η οποία διεξήγαγε την έρευνα που παρείχε τα στοιχεία, πιστεύει ότι οι βρετανοί αγρότες θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικό οικονομικό πλήγμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, με τα δημοφιλή χειμερινά λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα και το μπρόκολο, να μην μαζευτούν και να σαπίσουν.
Οι γεωργοί αντιμετωπίζουν πτώση της τάξεως του 16% στο εποχικό εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την έρευνα, και οι ειδικοί της βιομηχανίας πιστεύουν ότι η χώρα θα χρειαστεί 70.000 εργαζομένους για να καλύψει το κενό.
Η Αλι Κέιπερ, παραγωγός μήλων, δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ τέτοια σπατάλη καλλιεργειών. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή. Πέρυσι δεν είχαμε αυτά τα προβλήματα και ξαφνικά φέτος υπάρχουν ήδη σπατάλες 16 εκατομμυρίων μήλων» τόνισε.
Η Χάνα Τρέφγκαρν, από το Λέντμπουρι του Χέρτφορντσαιρ, δήλωσε ότι είχε χάσει έως και 87.000 καλάθια μούρα αυτή τη σεζόν λόγω έλλειψης εργαζομένων από την ΕΕ. Μιλώντας στο ITV τόνισε ότι σε σχέση με πέρυσι είχε στη φάρμα της 100 εργάτες λιγότερους.
Ενας άλλος αγρότης στη Σκωτία δήλωσε ότι είχε αναγκαστεί να αφήσει οκτώ τόνους φράουλες πρώτης κατηγορίας -αυτές που έχουν το τέλειο σχήμα, χρώμα και μυρωδιά- να σαπίσουν.
Η κυρία Κέιπερ φοβάται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κρίση να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. «Με τη συγκομιδή που πλησιάζει μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών ή μπρόκολα τα Χριστούγεννα».
Στο παρελθόν, οι γεωργοί βασίζονταν σε εργάτες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως από τη Βουλγαρία, για να πραγματοποιήσουν την εποχική συγκομιδή. Καθώς η ανεργία στη Βρετανία κινείται σε ιστορικά χαμηλά, οι αγρότες αδυνατούν να προσελκύσουν ντόπιους εργάτες.
Η NFU δήλωσε ότι έχει επανειλημμένα πιέσει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να αυξήσει τον αριθμό των αδειών εργασίας που χορηγούνται σε εποχικά εργαζομένους από χώρες εκτός ΕΕ από 2.500 σε 70.000.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News