Δέκα νέες επενδύσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες (από τον Ιούλιο έως και σήμερα) έγιναν από τα funds της οικογένειας του Equifund που συνεχίζουν να τροφοδοτούν με νέα κεφάλαια τα επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα εταιρειών που η δραστηριότητά τους δεν γνωρίζει τις περισσότερες φορές σύνορα και περιορισμούς. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποτέλεσαν και την αφορμή για την προσέλκυση και κεφαλαίων από διεθνή funds.
Το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις 10 εταιρείες (αρκετές εκ των οποίων έχουν πλέον την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά διατηρούν και βάση Αθήνα, κυρίως τμήματα R&D) φθάνει ή και υπερβαίνει τα 28 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή τη χρονική περίοδο η μερίδα του λέοντος ανήκει στο Marathon Venture Capital και στις επενδυτικές του επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στις οποίες συμμετείχε το Marathon είναι τρεις τον αριθμό: Augmenta, Lenses και Netdata. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
- Στις 8 Οκτωβρίου η Augmenta –μία εταιρεία που ξεκίνησε και έχει ως βάση της την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, τον Βόλο- ανακοίνωσε χρηματοδότηση 2,5 εκατ. δολαρίων από τις Hardware Club (με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) και Marathon Venture Capital, μια χρηματοδότηση που υποστηρίζει το λανσάρισμα ενός πρωτοπόρου συστήματος διαφοροποιημένης λίπανσης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη στην παγκόσμια αγορά των αγροτικών καλλιεργειών. Με τα 2,5 εκατ. δολλάρια το σύνολο των νέων διαθέσιμων κεφαλαίων της Augmenta ξεπέρασε τα 3 εκατ. δολλάρια.
- Στις 19 Σεπτεμβρίου η εταιρεία Lenses.io, δημιουργός της ομώνυμης και ταχέως αναπτυσσόμενης πλατφόρμας διαχείρισης ροών δεδομένων πραγματικού χρόνου (streaming DataOps), ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός πρώτου γύρου επένδυσης ύψους 7 εκατ. ευρώ από την 83North (εκ των πλέον επιτυχημένων ευρωπαϊκών venture capital funds με έδρα το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ) και τη Marathon Venture Capital. Ο γύρος έρχεται σε συνέχεια αρχικής (seed) επένδυσης ύψους 850 χιλιάδων ευρώ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2017 από τη Marathon Venture Capital.
- Στις 25 Σεπτεμβρίου η Netdata, δημιουργός του ομώνυμου λογισμικού παρακολούθησης της απόδοσης υπολογιστικών συστημάτων, ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση νέας επένδυσης ύψους 15,5 εκατ. ευρώ από την αμερικανική Bain Capital Ventures και τη Marathon Venture Capital. Ο νέος αυτός χρηματοδοτικός γύρος έρχεται να ενισχύσει την επένδυση ύψους 3,4 εκατ. ευρώ που πραγματοποιηθηκε λίγους μήνες νωρίτερα από τη Marathon Venture Capital και με τη συμμετοχή της Bain Capital Ventures.
Τέσσερις επενδύσεις πραγματοποίησε και το Uni.fund. Οι επενδύσεις αφορούν τις εταιρείες: FoodOxys, Nimbataa και DTwise. Οι δύο τελευταίες δηλαδή η Nimbata και η DTWise δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ανάλυσης Δεδομένων (Business Analytics) με εφαρμογή στο Marketing και την Ενέργεια αντίστοιχα. Οσον αφορά τη FoodOxys η επένδυση σε αυτήν έφθασε τα 250 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για spin off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μέτρηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών σε διάφορα προϊόντα αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιπλέον, μόλις στις 1Ο Οκτωβρίου η καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του Uni.Fund στην bespot, start-up που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Location Intelligence. Η ανακοίνωση από την Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, έγινε κατά τη διάρκεια του 10ουΣυνεδρίου του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Προφανώς, θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Δύο επενδύσεις έχουν σε αυτό το διάστημα ανακοινωθεί από το Metavallon. Οι επενδύσεις αφορούν τις εταιρείες Mist.io και BioEmtech. Η επένδυση στη Mist.io -έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα Mist που επιτρέπει στους χρήστες της να διαχειρίζονται δημόσια και ιδιωτικά clouds, containers και bare metal servers- είναι της κατηγορίας seed (επένδυση σποράς στη γλώσσα των ειδικών), ενώ η BioEmtech κατασκευάζει και εμπορεύεται συστήματα in vivo απεικόνισης, για εφαρμογές στην προ-κλινική φαρμακευτική, τη βιοτεχνολογία και την ιατρική έρευνα. Η τελευταία επιλέχθηκε προς επένδυση μέσω του 3ου Pre-Seed επενδυτικού κύκλου της Metavallon VC. Το σύνολο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν φθάνει τα 800 χιλιάδες ευρώ.
Τέλος, από την πλευρά του Velocity Partners έχουμε μια επένδυση σε εταιρεία fintech –την εταιρεία ResonanceX που διαθέτει παρουσία και βάσεις και στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Η εταιρεία σήκωσε ένα pre-seed γύρο, με το ποσό χρηματοδότησης να φθάνει το ποσό των 550.000 λιρών στο οποίο το Velocity.Partners συνέδραμε καθοριστικά με λίγο πάνω από το μισό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News