Δεν άναψε «πράσινο φως» στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς πρωτίστως η Γαλλία, αλλά και η Ολλανδία, εξέφρασε την αντίθεσή του, βάζοντας «φρένο» στη διαδικασία, με το θέμα να παραπέμπεται στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Η Γαλλία είχε προαναγγείλει τις επιφυλάξεις της για την πρόοδο των δύο χωρών και επέμεινε σε αυτές, παρά την προειδοποίηση της Γερμανίας ότι με την κίνηση αυτή μπορεί να διακυβευθεί η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Με τη Γαλλία συντάχθηκε και η Ολλανδία, που συμμερίζεται τις ανησυχίες για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένταξή τους στην ΕΕ.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε πως «δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί».
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο «διαχωρισμού» των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδή υπουργός απάντησε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το «πράσινο φως» και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του «διαχωρισμού». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ούτε και σε αυτό το θέμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε πως «δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης». Επίσης τόνισε πως αν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News