331
Το Viking 1 φωτογραφίζει τον εαυτό του να εξερευνεί το έδαφος του Αρη | NASA

Μήπως είχαμε βρει ζωή στον Αρη εδώ και 40 χρόνια, αλλά το αγνοήσαμε;

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 12:50
Το Viking 1 φωτογραφίζει τον εαυτό του να εξερευνεί το έδαφος του Αρη
|NASA

Μήπως είχαμε βρει ζωή στον Αρη εδώ και 40 χρόνια, αλλά το αγνοήσαμε;

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 12:50

Η πρώτη ρομποτική αποστολή που έφτασε στο έδαφος του Αρη και το μελέτησε επί τόπου ίσως βρήκε ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή, αλλά απορρίφθηκαν υποστηρίζει επιστήμονας της NASA.

Ο Τζίλμπερτ Λέβιν ήταν το 1976 βασικός ερευνητής σε ένα πείραμα που θα έκαναν επί του Κόκκινου Πλανήτη οι ρομποτικές συσκευές Viking. Σήμερα, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες, επανέρχεται με άρθρο του στο Scientific American και υποστηρίζει ότι κακώς δεν έγιναν δεκτά τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν από τη συσκευή.

Το πείραμα, όπως αναφέρει το CNN, είχε σκοπό να ανιχνεύσει την παρουσία οργανικής ύλης στο έδαφος του Αρη.

Το δείγμα εδάφους αναμείχτηκε με θρεπτικές ουσίες. Αν υπήρχε ζωή ο μεταβολισμός των θρεπτικών ουσιών θα άφηνε ίχνη που θα μπορούσε να εντοπίσει ένας κατάλληλος αισθητήρας.

Για να διασφαλιστεί ότι τα ίχνη όντως προέρχονται από βιολογικές και όχι χημικές διεργασίες, το δείγμα θερμάνθηκε για να σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό. Αν δεν εντοπιζόταν μετά τη θέρμανση κάποια αντίδραση, αυτό θα ήταν ένδειξη ότι αρχικά υπήρχαν ζωντανοί οργανισμοί.

Αυτό ακριβώς συνέβη, λέει ο Λέβιν. Ωστόσο, άλλα παραπλήσια πειράματα από το Viking δεν βρήκαν ενδείξεις ζωής. Ετσι το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα απορρίφθηκε και θεωρήθηκε αποτέλεσμα κάποια άγνωστης χημικής αντίδρασης.

Η NASA θεώρησε ότι το πείραμα ανίχνευσε απλώς μια ουσία που απομιμείται ένα ζωντανό οργανισμό, γράφει ο Λέβιν που παρατηρεί ότι καμία από τις επόμενες αποστολές της NASA στον Αρη δεν επανέλαβε το πείραμα.

Τώρα όμως έχουμε πολλά ενθαρρυντικά σημάδια. Πέρυσι το Curiosity της NASA εντόπισε οργανική ύλη ενώ έχουμε πλέον πολλές ενδείξεις ότι υπήρχαν λίμνες και ωκεανοί με νερό στο μακρινό παρελθόν του Αρη.

«Το εκπληκτικό είναι όταν δεν υπάρχει ένδειξη κατά της πιθανότητας να υπάρχει ζωή στον Αρη», γράφει ο Λέβιν που ζητά να επανεξεταστούν τα αποτελέσματα. Και κυρίως οι επόμενες αποστολές να περιλαμβάνουν πειράματα για τον εντοπισμό ζωής στον Αρη.

Μια ευκαιρία θα δοθεί στην αποστολή Mars 2020 που θα προσεδαφιστεί στον Αρη τον Φεβρουάριο του 2021. Μέρος της αποστολής είναι ο εντοπισμός αν υπάρχουν περιβάλλοντα κατάλληλα για ζωή, ενώ αν όλα πάνε καλά θα φέρει στη Γη για πρώτη φορά δείγματα αρειανών λίθων και εδάφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...