428
Η 35χρονη πολιτικός Χεβρίν Χαλάφ, Κούρδισσα με φιλελεύθερες πολιτικές αρχές, βρήκε μαρτυρικό θάνατο | YouTube

Στο πρόσωπο της Χεβρίν Χαλάφ η Τουρκία ατίμασε τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 22:20
Η 35χρονη πολιτικός Χεβρίν Χαλάφ, Κούρδισσα με φιλελεύθερες πολιτικές αρχές, βρήκε μαρτυρικό θάνατο
|YouTube

Στο πρόσωπο της Χεβρίν Χαλάφ η Τουρκία ατίμασε τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 22:20

Η Χεβρίν Χαλάφ, 35 ετών, κούρδισσα πολιτικός αλλά και στρατιωτίνα όταν αυτό χρειαζόταν, είχε την ατυχία το περασμένο Σάββατο να πέσει σε ενέδρα των «σύρων πολιτοφυλάκων» που εισέβαλαν μαζί με τους Τούρκους στη Συρία. Οι «πολιτοφύλακες» γάζωσαν το αυτοκίνητό της και αφού το ακινητοποίησαν έσυραν στον δρόμο την Χαλάφ και τον οδηγό της και τους εξετέλεσαν πρωτόγονα, με «παραδειγματικό» λιθοβολισμό!

Για την κούρδισσα πολιτικό τα πράγματα ήταν χειρότερα, αφού οι πληροφορίες που μεταδίδονται επιμένουν ότι προτού λιθοβοληθεί βιάστηκε από τους συμπολεμιστές των Τούρκων.

Σκηνή από το βίντεο που ανέβασαν στα σόσιαλ μίντια οι βιαστές και εκτελεστές της Χαλάφ  (Youtube/Twitter)

Η Χαλάφ ήταν η γενική γραμματέας του Κόμματος για τη Συρία του Μέλλοντος, θέση που μοιραζόταν με έναν άνδρα κατά τις συνήθειες διακυβέρνησης των Κούρδων. Οι ικανότητές της την είχαν αναδείξει σε ηγετική μορφή, έτσι είχε αναλάβει τον άτυπο ρόλο του «υπουργού Εξωτερικών» του συριακού Κουρδιστάν και είχε επαφές με πολιτικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο. Στις Βρυξέλλες είχε λάβει μέρος σε διασκέψεις που διεξήχθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κουρδικό ζήτημα, όπως και σε πάνελ που έγιναν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις συνελεύσεις των Κούρδων όλοι την άκουγαν με πολλή προσοχή.

«Ηταν πάντα παρούσα στις συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες. Κομψή, νηφάλια, είχε άμεσες σχέσεις με αμερικανούς και ευρωπαίους διπλωμάτες» λένε οι συνεργάτες της.

Το αυτοκίνητο γαζωμένο από τις σφαίρες (Youtube/Twitter)

Οι ίδιοι οι βασανιστές και δολοφόνοι της κατέγραψαν σε βίντεο μέσω των κινητών τηλεφώνων τους τις εγκληματικές σκηνές που ακολούθησαν την ενέδρα. Εκεί οι ίδιοι εμφανίζονται να ουρλιάζουν από χαρά. Σε ένα από αυτά τα βίντεο –αυθεντικό κατά τους Αμερικανούς- διακρίνεται ένα πτώμα, πιθανότατα της Χαλάφ, με το πρόσωπο και τα μακριά μαλλιά του να καλύπτονται από τη σκόνη. Διακρίνεται επίσης και ένας άνδρας ο οποίος κλωτσώντας το πτώμα πληροφορεί την ανθρωπότητα: «Αυτό είναι το κουφάρι ενός γουρουνιού!»

Την Κυριακή έγινε η κηδεία της Χαλάφ σε ένα μεθοριακό κουρδικό χωριό. Παρέστησαν σχεδόν όλοι οι κούρδοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες και απέδωσαν τις αρμόζουσες τιμές στη σορό της.

Η Χαλάφ ήταν ισχυρή προσωπικότητα, μία ακτιβίστρια ταγμένη στην υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, δεσμευμένη στον αγώνα υπέρ των αδυνάμων. Ηταν γνωστή σε όλους τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Συρίας, στο Κομπάνι, στη Ράκα. Είχε μάθει Αγγλικά από πολύ νεαρή ηλικία, είχε σπουδάσει μηχανικός, ήταν φεμινίστρια. Οι θεμελιώδεις αρχές του κόμματός της, που ιδρύθηκε το 2018, είναι ακραιφνώς δυτικές: κοσμικότητα κράτους, πολλαπλή εθνική ταυτότητα, ισότητα ανδρών και γυναικών, αποκήρυξη της βίας σε περίπτωση διαφορών, σεβασμός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Για την Τουρκία αυτή η γυναίκα ήταν «τρομοκράτισσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...