Τα διεθνή MME τα έχουν ήδη ονομάσει Reggaenomics (μην τα μπερδεύετε με τα Reaganomics, δηλαδή τις οικονομικές πολιτικές του 40 προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν) και αποτελούν τον, ομολογουμένως, άκρως ευρηματικό τρόπο που επέλεξε η Τράπεζα της Τζαμάικα, της πατρίδας του Μπομπ Μάρλεϊ, προκειμένου να εξηγήσει μακροοικονομικά ζητήματα στους πολίτες της.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Τράπεζα γύρισε μια σειρά από βίντεο κλιπ στο χορευτικό ρυθμό της ρέγκε, τα οποία όμως, δεν μιλούν για αγάπη, ισότητα και ελευθερία (κατά την προσφιλή συνήθεια του Μάρλεϊ) αλλά εξηγούν δυσνόητες έννοιες όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων.
«Η ρέγκε μουσική είναι η καρδιά της χώρας», «ο χαμηλός και σταθερός πληθωρισμός είναι η καρδιά της οικονομίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε», πριν μερικούς μήνες, στον επίσημο λογαριασμό της Τράπεζας της Τζαμάικα στο Twitter.
#BOJspeaks #InflationTargeting pic.twitter.com/Rydd0nOZ0p
— Bank of Jamaica (@CentralBankJA) 28 Δεκεμβρίου 2018
Ένα άλλο βίντεο κλιπ, δείχνει μια γυναίκα να τραγουδά: «ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι εχθρός εάν μπορούμε να τον ελέγξουμε. Εάν είναι πολύ υψηλός, οι πολίτες θα αρχίσουν να φωνάζουν για βοήθεια και αν είναι πολύ χαμηλός η χώρα δεν θα αναπτυχθεί».
#BOJspeaks #InflationTargeting pic.twitter.com/NHJVLkcBUI
— Bank of Jamaica (@CentralBankJA) 28 Δεκεμβρίου 2018
Για επιτόκια σταθερά και χαμηλά που βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, μιλάει και ένα άλλο βίντεο κλιπ.
«Keep de rates dem low, stable and intact / So de consumers can buy more good wit dem cash», είναι ένα ακόμη μουσικό μήνυμα της Τράπεζας.
Δηλαδή: «Να διατηρήσουμε τα επιτόκια χαμηλά και σταθερά, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράσουν περισσότερα αγαθά με τα χρήματά τους».
#BOJspeaks #InflationTargeting pic.twitter.com/dl8F1nfAVH
— Bank of Jamaica (@CentralBankJA) 31 Δεκεμβρίου 2018
Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την ευφάνταστη αυτή καμπάνια ονομάζεται Τόνι Μόρισον και είναι επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο απλός πληθυσμός αντιλαμβάνεται γιατί είναι καλό να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αυτή τη στιγμή, ο μέσος πληθωρισμός στη χώρα είναι στο 4,1% και στόχος του τζαμαϊκανού υπουργείου Οικονομικών είναι να φτάσει κοντά στο 6%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News