Υπέρ της σύστασης μηχανισμού βοήθειας προς την Ιταλία και τη Μάλτα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών τάχθηκαν ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η δυσκολία λήψης της απόφασης καταδεικνύει τις βαθιές διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ γύρω από το Προσφυγικό.
Την Τρίτη στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν ένα σχέδιο που κατέθεσαν η Γαλλία και Γερμανία. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στόχος ήταν η αποφυγή του αδιεξόδου των περασμένων μηνών όταν η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση ακολουθούσε τη σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πρακτικά είχε σφραγίσει τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες.
Ο μηχανισμός, επισημαίνει σχετικά ο Monde, θα έχει διάρκεια ζωής έξι μηνών η οποία ενδεχομένως θα παραταθεί, και θα επιτρέπει την αυτόματη κατανομή προσφύγων και μεταναστών.
Το σχέδιο στήριξαν οι δύο χώρες που τον πρότειναν, η Ιταλία και η Μάλτα και λίγες ακόμη που δηλώνουν πάντως ότι θα κρίνουν κατά περίσταση.
Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία, για παράδειγμα, θα συμμετάσχουν στην υποδοχή. Χώρες όπως η Κροατία και η Ρουμανία θα συμμετάσχουν όταν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες.
Αντίθετα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ελλάδα εξέφρασαν την ενόχλησή τους που ο μηχανισμός αφορά μόνο την κεντρική Μεσόγειο (Μάλτα και Ιταλία). Εξάλλου κυρίως η Ελλάδα σηκώνει το βάρος των αφίξεων το τελευταίο διάστημα: στην ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκαν 7.600 από τον Αύγουστο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου έναντι 1.900 στην Ιταλία και τη Μάλτα. Και οι τρεις χώρες επισήμαναν ότι δεν θα υποδεχτούν μετανάστες, αν και τάχθηκαν καταρχήν υπέρ του σχεδίου, σύμφωνα με τον Monde.
Οι υπουργοί Εσωτερικών δεν συμφώνησαν ούτε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ανοίγουν τα λιμάνια στα πλοία (συνήθως των ΜΚΟ) με τους πρόσφυγες.
Η άμεσα ενδιαφερόμενη Ιταλία εξέφρασε την θέση ότι τα πλοία πρέπει να γίνονται δεκτά μόνο αν έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η διανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα από την άφιξη. Σε αυτό το πλαίσιο η Μάλτα φαίνεται πρόθυμη να ανοίξει τα δικά της λιμάνια, σημειώνει η Deutsche Welle.
Η Ιταλία, είχε δηλώσει εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ΝτιΜάιο, σκοπεύει να επιταχύνει κατά πολύ τις απελάσεις σε ασφαλείς χώρες όσων η αίτηση για το άσυλο απορρίπτεται. Υπολογίζει ότι θα φτάσουν τις 100.000 το έτος, από μόλις 5.200 που ολοκληρώθηκαν φέτος.
Με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες τα υπόλοιπα κράτη-μέλη κράτησαν στάση αναμονής ή αρνήθηκαν την υποδοχή μεταναστών, όπως η Σουηδία που λέει ότι δεν μπορεί να πράξει περισσότερα. Η Ολλανδία έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου, στην πλειοψηφία τους (80%) από ανθρώπους που δεν το δικαιούνται. Αλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία δεν έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Ο Ζεεχόφερ και το «νέο 2015»
Παρά τις διαφωνίες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ικανοποιημένος από τη σύνοδο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αν και ο ίδιος παραδέχεται πως η αλλαγή του ενωσιακού θεσμικού πλαισίου για το άσυλο «είναι δύσκολη».
Και όχι μόνο αυτό, αλλά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά του σχεδίου του, ακόμη και από το εσωτερικό της Γερμανίας που μιλούν για σχέδιο-μαγνήτη για μετανάστες και διακινητές. «Ατυχές και ίσως προσβλητικό που κάνουμε συζήτηση για τους αριθμούς», δήλωσε. Ποιοι είναι αυτοί οι αριθμοί; Οι περίπου 2.000 που διασώθηκαν μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας εδώ και 14 μήνες από τους οποίους μόλις 225 ήλθαν στη Γερμανία.
Πολύ περισσότερο, η Γερμανία προειδοποιεί με ένα «νέο 2015» αν η Ευρώπη μείνει απροετοίμαστη και δεν πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
«Αν αφήσουμε τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα μόνες, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Και αν δεν υπάρχει τέτοια πολιτική, τότε υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Το έχουμε δει και δεν θέλω να το ξαναδώ», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News