Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν από τη δεκαετία του ’70 τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που σήμερα βρίσκονται σε εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές, βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Χημείας για το 2019.
Η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε την Τετάρτη τον Τζον Γκούντινoφ, τον Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και τον Ακίρα Γιοσίνο για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των μπαταριών.
“Curiosity was the main driving force for me.”
– newly awarded Chemistry Laureate Akira Yoshino speaking at today’s press conference announcing his #NobelPrize. Congratulations! pic.twitter.com/VLlVC4VAmL
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2019
Ο Αγγλοαμερικανός Γουίτιγχαμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν αυτός που κατασκεύασε την πρώτη λειτουργική μπαταρία λιθίου ενώ το έργο του Αμερικανού Γκούντινoφ βοήθησε στο να διπλασιαστεί η απόδοσή τους. Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας Γιοσίνο, το 1985, κατάφερε να περιορίσει τη χρήση του καθαρού λιθίου στην μπαταρία και να το αντικαταστήσει με ιόντα λιθίου που είναι πιο ασφαλή στην χρήση με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η βιομηχανική τους παραγωγή.
In the early 1970s, Stanley Whittingham, awarded this year’s Chemistry Prize, used lithium’s enormous drive to release its outer electron when he developed the first functional lithium battery.#NobelPrize pic.twitter.com/lRD2zBNm4T
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2019
Οι μπαταρίες έφεραν -χωρίς υπερβολή- επανάσταση στη βιομηχανία, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Σήμερα τις βρίσκουμε σε συσκευές από τα κινητά και τα λάπτοπ μέχρι και τα ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και σε μικρά αεροσκάφη.
Το σκεπτικό της Ακαδημίας είναι ότι οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων άνοιξαν τον δρόμο για μια κοινωνία με μηδενική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και ασύρματες επικοινωνίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News