Από ένα επεισόδιο με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, σημαδεύτηκε η έναρξη της απολογίας του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή -γνωστότερου ως «Καιάδας»- στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.
Την «έκρηξη» της μάνας του δολοφονηθέντος μουσικού προκάλεσε η δήλωση της συνηγόρου του χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, Βάσως Πανταζή, προς το δικαστήριο, ότι ο εντολέας της δέχθηκε επίθεση από το ακροατήριο λίγο πριν την έναρξη της δίκης.
Αμέσως η Μάγδα Φύσσα σηκώθηκε όρθια φωνάζοντας: «Δεν ήταν από μέλος της αίθουσας, από τη μητέρα του Παύλου ήταν. Κάνε μου τη χάρη που τολμάς και μιλάς κιόλας. Ακου δέχθηκε επίθεση από ένα μπουκάλι…», είπε απεθυνόμενη στη δικηγόρο.
«Αν έγινε εκτός της αιθούσης το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο», παρενέβη η πρόεδρος του Δικαστηρίου, για να πάρει τέλος το επεισόδιο και να αρχίσει η απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
«Δυο παρέες τσακώνονταν!»
Κατά τη διάρκεια της απολογίας Γερμενή -που κατά δήλωσή του από την επομένη των εθνικών εκλογών έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή- αίσθηση προκάλεσε το τρόπος που αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα φθάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «τσακωμό μεταξύ δύο παρέων»!
«Δύο παρέες τσακώνονταν και ένας ηλίθιος πήγε και έκανε αυτό που δεν θα έκανε ένα πολιτικό κόμμα που ανέβαινε», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του, ενώ σε ερώτησή του προεδρείου αν όντως είναι αυτό που πιστεύει για την εν ψυχρώ δολοφονία και αν γνώριζε ότι «αυτός ο ηλίθιος ήταν άτομο της Χρυσής Αυγής», αρνήθηκε ότι ήξερε τον Ρουπακιά και τα άλλα μέλη της οργάνωσης στη Νίκαια.
«Οσο γνωρίζω εσάς, άλλο τόσο τους γνωρίζω. Εδώ κατηγορούμαστε για εγκληματική οργάνωση, ενώ έχουμε υπογράψει ότι σεβόμαστε την δημοκρατία. Ποιές δολοφονίες έχουμε κάνει; Σκοτώθηκε ένας νέος άνθρωπος, τρομερό. Αλλά μόνο για τη δολοφονία αυτού του χριστιανού, κατηγορούμαστε ως τρομοκρατική οργάνωση;» διερωτήθηκε ο Γερμενής επαναλαμβάνοντας τον γνωστό ισχυρισμό περί πολιτικής δίωξης, με το προεδρείο να του υπενθυμίζει ότι στη δικογραφία δεν αναφέρεται μόνο η δολοφονία Φύσσα.
«Το δικό μου το παιδί γιατί το σκοτώσατε;»
Προηγήθηκε η απολογία του επίσης πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής ,Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου (φωτογραφία κάτω), ο οποίος -όπως και οι υπόλοιποι πρώην σύντροφοί του- αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για παράνομες πράξεις στελεχών του κόμματος.
«Δεν υφίσταται τίποτα, ούτε κάποιο επεισόδιο έγινε, ούτε υπάρχει κάποιος μάρτυρας για το πρόσωπο μου», είπε στο δικαστήριο ο Αλεξόπουλος που ανεξαρτητοποιήθηκε μεσούσης της ανάκρισης, σε μια απόφαση που όπως ισχυρίστηκε, τον ώθησε τόσο η δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, όσο και η επίθεση χρυσαυγιτών κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και την «πλήρωσε» με επιθέσεις εκδίκησης από μέλη της ΧΑ.
«Όταν έχεις πολιτευτεί με ένα χώρο δεν είναι πολύ εύκολο να πεις ‘φεύγω’. Ο πρώτος που έφυγα ήμουν εγώ και δέχθηκα τα μύρια από όλους: σπάσανε το μαγαζί, με έπαιρναν τηλέφωνο, ότι είσαι προδότης και θα σε καθαρίσουμε, θα σας κάψουμε και τέτοια πράγματα», περιέγραψε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι απειλές προέρχονταν από τον χώρο της ΧΑ.
«Τι σας έκανε να ανεξαρτητοποιηθείτε;» τον ρώτησαν από το προεδρείο.
«Είδα πράγματα που δεν τα ήξερα …. ξυλοδαρμούς, διωγμούς. Δεν είμαι δικαστής αλλά μου φάνηκε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία και είπα δε θέλω να αμαυρωθω […] Και συμπλοκές που έβλεπα από την τηλεόραση. Στη Νίκαια κάποιες φασαρίες, μια συμπλοκή με το ΠΑΜΕ, και μετέπειτα η δολοφονία του ΠαύλουΦύσσα. Ήδη είχα αντιδράσει όταν επιτέθηκαν στο Μελιγαλά μέλη της ΧΑ σε κάποιο γνωστό μου. Βέβαια δεν ήμουν κάποιος για να εισακουστώ. […] Είπα ότι όλη η εμφάνιση, κολλητά μπλουζάκια, εμφανή τατουάζ, προκλητικό στιλ απέναντι στην κοινωνία, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Δεν έχουμε σχέση με το μιλιταρισμό εμείς», ανέφερε στην απάντησή του.
«Εβλεπα ότι κάποιοι λειτουργούσαν πιο ακτιβιστικά, πιο ακραία. Ήμουν αντίθετος με τις παραλλαγές παντελόνια και τα κολλητά μπλουζάκια. Ήταν στυλ μιλιταριστικό που δεν είχε σχέση με εμένα. Η εικόνα μας δεν έδειχνε ένα καλό πρόσωπο στην κοινωνία και απομακρυνόταν ο κόσμος που ήθελε να μας στηρίξει. Υπήρχε πολιτική ανωριμότητα από μικρές ομάδες που είχαν δημιουργηθεί και ντυνόταν ομοιόμορφα», συμπλήρωσε και έφερε ως παράδειγμα τις περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά.
Κληθείς να απαντήσει για τη δολοφονία του μουσικού υποστήριξε ότι υπήρχε μία είκονα ότι ήταν προβοκάτσια: «Για τη δολοφονία κυκλοφορούσε στο χώρο μας ότι υπήρχε προβοκάτσια. Ότι κάποιος παρεισέφρησε για να βλάψει το χώρο», προσπάθησε να εξηγήσει.
«Ήταν μόνο προβοκάτσια; Και η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο ίδιος ο Νικ. Μιχαλολιάκος;» ρωτήθηκε από την έδρα, με τον κατηγορούμενο να απαντά ότι «αυτό έγινε πολύ πιο μετά. Το 2015 κοντά στις εκλογές σε μία συνέντευξη».
«Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και τα παιδιά της χώρας. Με ενδιαφέρει να σώσω τα Ελληνόπουλα, ό τι μπορώ από αυτά», θέλησε να πει κατά την απολογία του για τις πολιτικές του θέσεις και τότε η μητέρα του Παύλου Φύσσα δεν άντεξε και φώναξε: «Το δικό μου γιατί το σκοτώσατε;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News