864
Ενα απίστευτο σκάνδαλο που θυμίζει κατασκοπευτική ταινία έχει ξεσπάσει στην Credit Suisse, το οποίο ξεκίνησε από τη διαμάχη των δύο επικεφαλής, Τιτζάν Τιάμ (αριστερά) και Ικμπάλ Καν | CreativeProtagon

Σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας (και όχι μόνο) στην Ελβετία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 07:10
Ενα απίστευτο σκάνδαλο που θυμίζει κατασκοπευτική ταινία έχει ξεσπάσει στην Credit Suisse, το οποίο ξεκίνησε από τη διαμάχη των δύο επικεφαλής, Τιτζάν Τιάμ (αριστερά) και Ικμπάλ Καν
|CreativeProtagon

Σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας (και όχι μόνο) στην Ελβετία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 07:10

Την παραίτηση του κατέθεσε την περασμένη Τρίτη ο Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ, επιχειρησιακός διευθυντής (COO) της Credit Suisse, μετά την αποκάλυψη της άμεσης εμπλοκής του σε μια υπόθεση εταιρικής κατασκοπείας «α λα Τζέιμς Μποντ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, στο πλαίσιο της οποίας ιδιωτικοί ντετέκτιβ προσελήφθησαν για να παρακολουθήσουν τον Ικμπάλ Καν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. Και το γεγονός ότι ο άνθρωπος που μεσολάβησε για την οργάνωση της παρακολούθησης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα νεκρός στο σπίτι του με τις ελβετικές αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία, έδωσε τεράστιες διαστάσεις  στο σκάνδαλο που συγκλονίζει τον χρηματοπιστωτικό κόσμο της Ελβετίας.

Πριν από τρεις μήνες ο 43άχρονος Ικμπάλ Καν, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου και ανερχόμενο αστέρι της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην UBS, τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα και κύρια ανταγωνίστρια της Credit Suisse. Και η είδηση διαδόθηκε σαν κεραυνός εν αιθρία σε ολόκληρη χώρα. Οχι μόνον γιατί ο πακιστανικής καταγωγής Καν θεωρούνταν ο φυσικός διάδοχος του 57χρονου Τιτζάν Τιάμ, του Γαλλο – Ιβοριανού γενικού διευθυντή (CEO) της Credit Suisse ο οποίος προέβη στην αναδιάρθρωση και την αναγέννηση της τράπεζας, αλλά και διότι στην Ελβετία οι μεταγραφές υψηλόβαθμων στελεχών από τη μία τράπεζα στην άλλη είναι τόσο σπάνιες όσο οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Μπαρτσελόνα και αντίστροφα.

O γενικός διευθυντής (CEO) της Credit Suisse Τιτζάν Τιάμ (REUTERS/Denis Balibouse)

Στη συνέχεια, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών ήταν ιδιαίτερα τεταμένες από καιρό. Ο δελφίνος κατηγορούσε τον μέντορά του ότι τον είχε θέσει στο περιθώριο, περιορίζοντας την ελευθερία των κινήσεών του. Ο Τιάμ από την πλευρά του φέρεται να δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα όταν ο επίδοξος διάδοχός του προέβη στην αγορά μιας υπερπολυτελούς κατοικίας, ακριβώς δίπλα στη δική του, στο χωριό Χέρλιμπεργκ, την «χρυσή ακτή» της λίμνης της Ζυρίχης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω των εργασιών ανακαίνισης της κατοικίας του Καν οι οποίες διήρκεσαν περί τα δύο χρόνια. Μάλιστα ο Τιάμ έφτασε στο σημείο να εκφράσει τα παράπονά του στο ίδιο τον πρόεδρο της Credit Suisse Ουρς Ρόνερ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεών τους, ο Τιάμ προσκάλεσε τον Καν σε ένα κοκτέιλ πάρτι που διοργάνωσε στο σπίτι του. Αλλά οι δύο άνδρες κατέληξαν να διαπληκτίζονται σχεδόν αμέσως για μια συστάδα δένδρων που είχε φυτέψει ο Τιάμ στην αυλή του και έκοβαν μερικώς τη θέα του Καν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Tages-Anzeiger, εάν δεν έμπαινε ανάμεσά τους η γυναίκα του Καν, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν πιαστεί στα χέρια. Μετά το επεισοδιακό συμβάν, την έντονη δυσφορία του στον Ουρς Ρόνερ έσπευσε να εκφράσει και ο Καν.

Ο Ικμπάλ Καν (κέντρο) στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Credit Suisse στη Ζυρίχη, τον περασμένο Απρίλιο (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Τελικά η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών τερματίστηκε (προσωρινά όπως αποδείχτηκε) όταν ο Καν κατέθεσε την παραίτησή του. Και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse, δεδομένης της κατάστασης, ούτε ξαφνιάστηκαν ούτε προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Οταν, όμως, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Καν στην UBS, πανικοβλήθηκαν όλοι, ανησυχώντας κυρίως για το ενδεχόμενο να αποπειραθεί ο Καν να πείσει κάποιους από τους πρώην στενούς τους συνεργάτες αλλά και πρώην πελάτες του να τον ακολουθήσουν. Και το γεγονός ότι συνέχισε πράγματι να συναναστρέφεται με αρκετούς εργαζόμενους της Credit Suisse ενέτεινε τους φόβους τους, τους οποίους ανέλαβε να διασκεδάσει – εν αγνοία τους – ο επιχειρησιακός διευθυντής της τράπεζας Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ. Πώς; Ζητώντας από τον επικεφαλής ασφαλείας της Credit Suisse Ρέμο Μποκάλι να αναθέσει σε μια ιδιωτική εταιρεία την παρακολούθηση του Καν.

Αλλά το μεσημέρι της 17ης Σεπτεμβρίου, καθώς επέστρεφε οδικώς με τη σύζυγό του στη Ζυρίχη, ο Καν διαπίστωσε τους ακολουθούσε επί ώρα ένα ύποπτο αυτοκίνητο. Και ωσάν να βρισκόταν σε κάποιο χολιγουντιανό πλατό πάρκαρε το αυτοκίνητό του, πετάχτηκε έξω και φωτογράφισε με το κινητό του τηλέφωνο τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος των ανθρώπων που τον παρακολουθούσαν. Ενας από αυτούς αποπειράθηκε να αρπάξει το κινητό αλλά ο Καν αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να το βάλει στα πόδια μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του. Χάρη, ωστόσο, στις λήψεις στο κινητό του Καν εντοπίστηκαν γρήγορα από την αστυνομία και αποκάλυψαν αμέσως ποιος και γιατί τους είχε προσλάβει.

Ο πρώην, πλέον, επιχειρησιακός διευθυντής της Credit Suisse, Πιερ – Ολιβιέ Μπουέ

Η τελευταία σκηνή του σκανδάλου παίχτηκε την Τρίτη. Επειτα από την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε για λογαριασμό της τράπεζας μια νομική εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι ο Τιάμ δεν γνώριζε το παραμικρό και πως την απόλυτη ευθύνη τη φέρει ο πρώην, πλέον, επιχειρησιακός διευθυντής Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ ο οποίος έσπευσε να παραιτηθεί. Την παραίτηση του κατέθεσε και ο επικεφαλής ασφαλείας της Credit Suisse.

Αμέσως μετά εκπρόσωπος της τράπεζας έκανε λόγο για ενέργεια «υπερβολική και λανθασμένη που έπληξε σημαντικά τη φήμη της τράπεζας» ενώ στη συνέχεια ο ελβετικός ιστότοπος Paradeplatz μετέδωσε πρώτος την είδηση της αυτοκτονίας του «Τ.», του ανθρώπου που μεσολάβησε για την οργάνωση της παρακολούθησης του Καν. Οσον αφορά το μέλλον του Τιτζάν Τιάμ, θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του, απολαμβάνοντας την πλήρη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...