220
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν | REUTERS/Carlo Allegri

Ερντογάν: «Μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις παντού σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 19:33
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
|REUTERS/Carlo Allegri

Ερντογάν: «Μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις παντού σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 19:33

Στις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, με αφορμή την έναρξη του βουλευτικού έτους.

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και σε «τούρκους ομογενείς» που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων γειτονικών χωρών, αλλά και στο Προσφυγικό.

«Μας ενδιαφέρουν άμεσα οι εξελίξεις σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Οπως είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έτσι είναι καθήκον μας να κάνουμε τα ίδια σε περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα του και που φτάνουν σχεδόν τα 4 εκατομμύρια, ο Ερντογάν είπε ότι, έχοντας επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προκλήσεων της φιλοξενίας, η Τουρκία δεν προτίθεται να τους «φιλοξενεί για πάντα».

Ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι συνολικά 360.000 Σύροι επέστρεψαν σε περιοχές που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες» με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει 1 εκατ. Σύρους σε 140 χωριά και 50 περιοχές που θα εγκατασταθούν στη συριακή ζώνη ασφαλείας με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκία, κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος, βρίσκεται στη Συρία λόγω τρομοκρατικής απειλής ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την πολιτική και διοικητική ενότητα των Σύρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...