361
Ο δολοφονημένος Αλ Φαγμ δένει τα παπούτσια του γηραιού βασιλιά Σαλμάν - μια φωτογραφία που είχε προκαλέσει αίσθηση | Twitter

Σαουδική Αραβία: Ποιος και γιατί δολοφόνησε τον πιστό σωματοφύλακα του βασιλιά;

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 13:27
Ο δολοφονημένος Αλ Φαγμ δένει τα παπούτσια του γηραιού βασιλιά Σαλμάν - μια φωτογραφία που είχε προκαλέσει αίσθηση
|Twitter

Σαουδική Αραβία: Ποιος και γιατί δολοφόνησε τον πιστό σωματοφύλακα του βασιλιά;

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 13:27

Η δολοφονία του πιο έμπιστου σωματοφύλακα ενός δημόσιου προσώπου, ειδικά όταν συμβαίνει κάτω από μάλλον ύποπτες περιστάσεις, είναι είδηση που προκαλεί προβληματισμό. Αν αυτό το δημόσιο πρόσωπο είναι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, τότε τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Ο υποστράτηγος Αμπντούλ Αζίζ αλ-Φαγμ, 47 ετών, σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια συμπλοκής στη Τζέντα. Νεκρός από την ανταλλαγή πυρών είναι και ο άνδρας που άνοιξε πυρ εναντίον του, ενώ τραυματίστηκαν και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασαν τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, κάποιος Μαμντούχ μπιν Μεσχάαλ αλ-Αλι έφτασε σε κατοικία όπου βρισκόταν ο Αλ Φαγμ. Αρχισαν να διαπληκτίζονται και ο Αλ Αλι τράβηξε όπλο και σκότωσε τον υποστράτηγο.

Η αστυνομία κύκλωσε την κατοικία και απαίτησε την παράδοση του δράστη του φονικού. Αυτός αρνήθηκε και άρχισε μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας που κράτησε δύο ώρες. Τελικά ο Αλ Αλι σκοτώθηκε, ενώ πέντε αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν.

O Αλ Φαγμ πίσω από τον βασιλιά Σαλμάν. Στη Σαουδική Αραβία τον αποκαλούσαν «το στήριγμα του βασιλιά» (EPA/YOAN VALAT)

Η πληροφορία για τον θάνατο ενίσχυσε τις υποψίες ότι ο Αλ Φαγμ έπεσε θύμα παλατιανής συνωμοσίας. Διακινήθηκαν ακόμη φήμες ότι είχε απομακρυνθεί από τον κύκλο του βασιλιά και ότι ίσως γνώριζε πληροφορίες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταφέρουν οι Times αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν γιος του Μεσχάαλ αλ Αλι, επιφανούς στελέχους του συμβουλίου της Σούρα, το οποίο συμβουλεύει τον μονάρχη. Οι Αλι έχουν συγγένεια εξ αγχιστείας με την βασιλική οικογένεια.

Η είδηση του θανάτου προκάλεσε θλίψη στη χώρα. Ο Αλ Φαγμ ήταν οικεία φιγούρα που φωτογραφιζόταν κοντά στον βασιλιά ενώ τον αποκαλούσαν «το στήριγμα του βασιλιά».

Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη Σαουδική Αραβία που πιέζεται από τα νότια από τους υεμενίτες αντάρτες Χούτι και έμμεσα από το Ιράν.

Οι Χούτι κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες σημαντικές επιτυχίες κατά των σαουδαραβικών στρατευμάτων, υποστηρίζουν μάλιστα ότι οδήγησαν στην κατάρρευση τρεις ταξιαρχίες σε περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Πηγές από την Υεμένη μιλούν για εκατοντάδες νεκρούς  και τραυματίες και 1.300 αιχμαλώτους.

Αν οι αναφορές είναι ορθές, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ταπείνωση των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων από τους αντάρτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...