1098
Ο πρώην αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην πρώτη ημέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το πρόσωπο του νέου Διαφωτισμού... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «ή εμείς ή αυτοί» και στο… ’81

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2019, 21:51
Ο πρώην αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην πρώτη ημέρα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το πρόσωπο του νέου Διαφωτισμού...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «ή εμείς ή αυτοί» και στο… ’81

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2019, 21:51

Υστερα από δύο ημέρες συζητήσεων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε τελικά η Διακήρυξη που θα αποτελέσει τη βάση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής στο φεστιβάλ «Σπούτνικ», της Νεολαίας του κόμματος και θα είναι το κάλεσμα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης — αυτό που είχε προαναγγείλει ο πρώην Πρωθυπουργός από την ίδια βραδιά της ήττας του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης εγκρίθηκε χωρίς κανέναν «κατά», δηλαδή ομόφωνα, αν και υπήρξαν διαφωνίες. Είναι και αυτό ένας τρόπος που λύνονται τα ζητήματα στην Αριστερά: διαφωνούν αλλά μετά αποφασίζουν ομόφωνα για να μην υπάρχει κανείς να πει «τα έλεγα».

Με βάση το κείμενο, που φέρει τον τίτλο «Δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περιγράψει και πάλι τον κόσμο με όρους «παλιού – καινούργιου». Ομως τώρα, κατά την αντίληψη των πρώην κυβερνώντων, το επάρατο «παλιό» δεν φταίει μόνο για τα δεινά της Ελλάδας αλλά απειλεί να καταστρέψει ολόκηρη τη Γη!

Διότι το κάλεσμα-κείμενο αυτό λέει: από τη μία ο «γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού» και από την άλλη «οι κοινωνικές δυνάμεις ενός νέου Διαφωτισμού». Ή εμείς ή αυτοί δηλαδή, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουμε, τα ίδια διχαστικά απλώς αμπαλαρισμένα με γοητευτικούς όρους περί οικολογίας, ανθρωπισμού, αντίστασης κλπ.

Σύμφωνα πάντως με κομματικές πηγές, υπήρξαν σχόλια σε σχέση με τον οδικό χάρτη για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2020, ενώ κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ το κλείσιμο της συνεδρίασης συνόδευσε συζήτηση για τροπολογίες ως επί το πλείστον επεξηγηματικού χαρακτήρα. Οι κομματικές πηγές επισήμαιναν, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε έμφαση στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες, παρουσία στελεχών αλλά και του κ. Τσίπρα, «μια διαδικασία συνελεύσεων όπου να μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν», «μια συνολική εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία».

Η Διακήρυξη

Στο κείμενο-κάλεσμα διακηρύσσεται η πρόθεση όλων όσοι συμφωνούν με τα προτάγματα της, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας» και καλούνται όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Και στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».

«Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των πολλών», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι «η Αριστερά, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σε κάθε της εκδοχή, υπήρξε από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της δύναμη προοδευτικής αλλαγής», ενώ σημειώνεται η κεντρική επιδίωξη: «Να δημιουργήσουμε δηλαδή μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση».

«Εμείς, η Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Αριστερά, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει!», τονίζεται και διατυπώνεται το «βασικό δίλημμα» στη νέα εποχή: «Ή ο γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού θα εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, το κλίμα, την ίδια τη γη, το κοινό μας σπίτι. Ή οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενός νέου διαφωτισμού, ενός νέου ανθρωπισμού και πολιτισμού, μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας και αντίστασης, με την Αριστερά σε θέση ευθύνης και μάχης ανάμεσά τους, θα βάλουν φραγμό στην καταστροφή, θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας προς τη κοινωνική χειραφέτηση».

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «ιστορικό ορόσημο» της δημιουργίας για πρώτη φορά μιας κυβέρνησης μέσα στην ΕΕ με πυρήνα ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στην πολιτική συγκυρία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

«Τώρα είναι η σειρά μας να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, που θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου {…) που μέσα από τον συνδυασμό της κυβερνητικής ευθύνης και της ζωντανής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια χώρα με ισότητα και αλληλεγγύη».

Το 1981 και «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»

Οπως αναμενόταν, στο κείμενο υπάρχει εμφανώς μια προσπάθεια προσηλυτισμού όσων Πασόκων έχουν μείνει εκτός. Γίνεται αναφορά τόσο στη «μεγάλη δημοκρατική έκρξηξη του ’81», δηλαδή στην κληρονομιά της Αλλαγής και του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και στο περίφημο «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που είχε, ατυχώς, επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από μία δεκαετία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ολες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ’81».

Και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” σήμερα παίρνει ακόμη πιο επιτακτική μορφή. Στην βαρβαρότητα προστίθεται η καταστροφή του ίδιου του πλανήτη και της ανθρωπότητας».

Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα απαντήσουν σε αυτό το Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο κ. Παπανδρέου.

Μια εκ των ενοτήτων της διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην «επιστροφή της πολιτικής οργάνωσης» και στο «κόμμα που χρειαζόμαστε». «Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός». Ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται, «οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των “φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας». Σε αυτόν τον δρόμο «συναντηθήκαμε με συντρόφους και συντρόφισσες που συγκρότησαν την Προοδευτική Συμμαχία. Αριστεροί, σοσιαλιστές, οικολόγοι, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών. Μια νέα κατάσταση, που βάζει μπροστά σε όλους μας νέα καθήκοντα», σημειώνεται, μαζί με την επισήμανση ότι «για να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, ανήσυχους πολίτες…», έναν φορέα που λειτουργεί δημοκρατικά, συλλογικά, «με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και προστατεύει τις μειοψηφίες», που «λειτουργεί πλουραλιστικά, και είναι ανοιχτός στην ύπαρξη ιδεολογικών και ιστορικών ρευμάτων σκέψης». «Έναν φορέα», τονίζεται, «που θα εκφράζει διαφορετικές παραδόσεις αριστερών, σοσιαλιστών, κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών, ελευθεριακών, καθώς και αυτές του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος».

Ένα κόμμα, μεταξύ άλλων, μαζικό, «που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων», «που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους», «ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπυκνώνει από την σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας».

«Κάνουμε όλοι μαζί το αποφασιστικό βήμα. Κάνουμε δική μας υπόθεση την συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή και μόνο αυτή είναι που μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», καταλήγει η Διακήρυξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...