556
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα - η αναφορά στο Μάτι προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης | INTIMEnews

Μαξίμου σε ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι: Σταματήστε να υπενθυμίζετε το μέγεθος της ανικανότητάς σας

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 16:11
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα - η αναφορά στο Μάτι προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης
|INTIMEnews

Μαξίμου σε ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι: Σταματήστε να υπενθυμίζετε το μέγεθος της ανικανότητάς σας

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 16:11

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, στη φονική καταστροφή στο Μάτι ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής –θέση που είχε υιοθετήσει το καλοκαίρι του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ– προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ξάφνου ξέχασε τις ευθύνες και το θέατρο εκείνης της εφιαλτικής βραδιάς της 23ης Ιουλίου ’18 και βρήκε την ευκαιρία να βγει από πάνω!

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για «τυμβωρυχία χωρίς αιδώ για μικροκομματικά οφέλη» την περίοδο που αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση Τσίπρα (κάτω η πλήρης δήλωσή του).

Στον χορό των επικριτικών σχολίων κατά του Πρωθυπουργού μπήκαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Ράνια Σβίγγου, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Πέτρος Κόκκαλης, μέχρι και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που έφθασε στο σημείο να μιλά για «δικαίωση» (κάτω το σχετικό tweet).

«Η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές – η ανεπάρκεια του κράτους στους 102 νεκρούς»

Η απάντηση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ήρθε το απόγευμα της Τρίτης με μία σκληρή ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι για το Μάτι υπάρχει ανοικτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Στο Μάτι η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές και η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε, δυστυχώς, στους 102 νεκρούς», υπογραμμίζεται στην απάντηση του Μαξίμου.

«Φέτος με εκατοντάδες πυρκαγιές δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός. Κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος. Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς σας. Οι Ερινύες θα σας κυνηγούν για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι για το Μάτι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη», καταλήγει  Γραφείο του Πρωθυπουργού απευθυνόμενο στον εκπρόσωπο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βιάστηκαν να επιτεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθεί το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Εθνη, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, πέρυσι, μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. Εκατόν δύο δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. 

Η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της Κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα. 

«Η ανεπάρκεια του Κράτους στοίχισε 102 ανθρώπινες ζωές στο Μάτι. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη νέα προσφιλή του συνήθεια, αθωώνει τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και για την τραγωδία στο Μάτι. Κρίμα», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. 

Με τη σειρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Λύση, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι με τη δήλωσή του απήλλαξε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του από τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι.

»Στη ΝΔ φαίνεται πως στήριξαν τον προεκλογικό τους αγώνα πάνω στα πτώματα των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς και τώρα ως κυβέρνηση… ανακάλυψαν την κλιματική αλλαγή, θάβοντας έτσι τις πολιτικές ευθύνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...