Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου για δύο λόγους. Επειδή μία γυναίκα κολύμπησε πρώτη τέσσερις φορές την απόσταση Αγγλία – Γαλλία στο κανάλι της Μάγχης, αλλά και επειδή είχε πριν από ένα χρόνο ολοκληρώσει τις θεραπείες της για καρκίνο του μαστού.
Η επική πρόκληση για τη Σάρα Τόμας είχε διάρκεια 54ων ωρών. Η κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης, αφιέρωσε τον άθλο της σε «όλους τους επιζώντες εκεί έξω». Ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους το ρεκόρ της Σάρας ήταν… αναμενόμενο.
Ρεκόρ λόγω… ανατομίας
Μόλις τέσσερις κολυμβητές στην ιστορία έχουν καταφέρει να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης, αλλά τρεις συνεχόμενες φορές. Πριν από την Σάρα κανείς δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει και τέταρτη.
Η Σάρα Τόμας ολοκλήρωσε την πρώτη διοργάνωση με αγώνες ανοιχτής θαλάσσης το 2007, ενώ η πρώτη φορά που είχε διασχίσει το κανάλι της Μάγχης ήταν το 2012. Εκτοτε κολύμπησε στο κανάλι άλλη μια φορά το 2016.
Οπως αναφέρει η Αλεξάνδρα Χάμινσλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «Leap In and Running Like a Girl» (πήδα και τρέξε σαν κορίτσι), «όσοι γνωρίζουν από κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα, καταλαβαίνουν ότι το κατόρθωμά της δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Κι αυτό διότι υπάρχουν κάποιοι προφανείς και γνωστοί σε όσους ασχολούνται με το άθλημα λόγοι, οι οποίοι και το αιτιολογούν».
Ο πρώτος είναι ότι οι γυναίκες έχουν πολύ καλύτερες αντοχές και οι χρόνοι που κάνουν σε υγρές διαδρομές αυτού του τύπου, είναι πολύ μικρότεροι. Οι δυνατότητες αυτές σχετίζονται με τις ανατομικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα δύο φύλα.
Οι γυναίκες για παράδειγμα έχουν μυϊκές ίνες βραδείας σύσπασης (ή ερυθρές μυϊκές ίνες), οι οποίες στις γρήγορες και μικρές διαδρομές δεν βοηθούν, είναι όμως πολύ πιο ανθεκτικές στην κόπωση που προκαλούν οι μεγάλες και πιο αργές σε ταχύτητα αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν. Δηλαδή δεν είναι για 100άρια, αλλά για μαραθώνιο.
Ο δεύτερος είναι ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους στο κατώτερο μέρος του σώματος, όπως είναι η μέση και τα πόδια, σε σχέση με τους άντρες, κάτι που τις βοηθάει να επιπλέουν καλύτερα στο νερό. Αυτό ήταν ιδιαίτερης σημασίας στο αγώνα της Μάγχης, όπου απαγορεύονται οι στολές κολύμβησης.
Ο τρίτος είναι ότι η κολύμβηση είναι κατ’ εξοχήν «τεχνικό» άθλημα. «Δεν έχει σημασία πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει κάποιος σε ένα πάγκο, ή πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει, αν δεν ξέρει όμως πώς να γλιστρά μέσα στο νερό με ελάχιστο κόπο, τότε έχει χάσει», σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian.
Και τέλος, έρχεται η ψυχή!Η εσωτερική δύναμη που προσθέτει ανθεκτικότητα και είναι κάτι στο οποίο οι γυναίκες διακρίνονται ολοένα και συχνότερα, ειδικά σε αθλήματα αντοχής, δηλαδή αυτά που διαρκούν περισσότερες από έξι ώρες.
Η Χάμινσλεϊ αναφέρει ότι αν κάποιος είχε υπολογίσει όλους αυτούς τους παράγοντες, θα είχε κατανοήσει πριν τον αγώνα, ότι θα είναι νικήτρια. Γι’ αυτό και δεν αποτέλεσε για τους ειδήμονες έκπληξη η νίκη της και όχι επειδή δεν έκανε κάτι πολύ σπουδαίο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News