Τρία νομοσχέδια με ριζικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία προτίθεται να φέρει τους επόμενους μήνες η κυβέρνησης, κάνοντας αρχή από τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να έλθει και ο νέος εκλογικός νόμος.
Σε δημοσίευμά τους «Τα Νεα» τονίζουν ότι το νομοσχέδιο για την επιστολή ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται να έλθει στη Βουλή στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Αναμένεται δε να αποτελέσει ισχυρό crash test συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Νωρίτερα θα χρειαστεί σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με δεδομένο ότι για να ισχύσει η νέα ρύθμιση απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή.
Στόχος είναι να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς να ταξιδεύουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με μια απλή διαδικασία. Για αυτό το λόγο προκρίθηκε η επιστολική ψήφος και όχι η προσέλευση σε προξενεία ή πρεσβείες. Για την κυβέρνηση στοίχημα είναι και η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.
Τις τεχνικές λεπτομέρειες με βάσει αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα (όπως το ιταλικό ή το ολλανδικό) επεξεργάζεται ο υφυπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.
Το σχέδιο για την επιστολική ψήφο
Η επιστολική ψήφος θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες του εξωτερικού, όσους ζουν μόνιμα ή βρίσκονται σε άλλη χώρα προσωρινά, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πάνω από 300.000 πολίτες θα ταχυδρομήσουν την ψήφο τους.
Προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη χρονική διάρκεια για να μπορεί να εφαρμοσθεί η διαδικασία ψηφοφορίας, για τη δικαστική επικύρωση των κομματικών ψηφοδελτίων θα τεθεί ελάχιστο χρονικό όριο, 21-22 ημερών πριν από τις κάλπες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει εγκαίρως –πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων – να δηλώσουν την πρόθεσή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Απαραίτητη θα είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή που θα διαγράφει τον ψηφοφόρο από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του όταν εγγραφεί ηλεκτρονικά.
Μετά τον απαραίτητο έλεγχο, θα αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση που θα έχει καταχωρίσει ο ενδιαφερόμενος. Στο εσωτερικό κάθε φακέλου θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας. Επίσης, θα περιλαμβάνονται τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων στα οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας και το λευκό.
Ο ψηφοφόρος θα διαλέγει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμεί και δεν θα τοποθετεί σταυρό σε όνομα.
Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα (και πάλι με ταχυμεταφορά) θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, στις 19:00 της Κυριακής.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εκ νέου με κάθε αναμέτρηση.
Τον Νοέμβριο και παράλληλα με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους.
Τρίτο βήμα θα είναι τον Ιανουάριο του 2020 το κυβερνητικό σχέδιο για το εκλογικό σύστημα που θα «ακυρώνει» την απλή αναλογική στις εθνικές κάλπες. Νωρίτερα πρέπει πάντως να κατατεθεί σειρά μέτρων που θα καθορίζουν διαδικαστικά ζητήματα, όπως τις νέες προθεσμίες στην υποβολή υποψηφιοτήτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News