«Υλοποιούμε μία στοχευμένη, διαρθρωτική αλλαγή, με στόχο, στο τέλος του 2020, να καταγραφεί θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με τα εργασιακά.
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο κ. Βρούτσης διαπίστωσε ότι ένα νέο φαινόμενο που ξεκίνησε από το 2015, είναι η υποδηλωμένη εργασία, η οποία είναι πιο δύσκολη στον εντοπισμό της, διότι υποκρύπτει την πλήρη απασχόληση, ενώ σημείωσε ότι θύματα από τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές είναι, κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι στις καφετέριες και οι διανομείς.
Στη συνέχεια, απαρίθμησε κάποιες από τις ενέργειες που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, όπως είναι η αύξηση κατά 12% της επιπλέον ωρομίσθιας απασχόλησης, τα στοχευμένα πρόστιμα και η μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες μόνο στην πλήρη απασχόληση.
«Η γραμμή αυτής της κυβέρνησης είναι ότι θα μειώσει φόρους και εισφορές, το οποίο κάνει πράξη, δεν θα ανέχεται, όμως, παραβατικότητα εναντίον των εργαζομένων. Τα πρόστιμα θα πέφτουν “βροχή” και θα είναι πιο αυστηρά. Δεν μπορεί να μειώνουμε φόρους και εισφορές και να υπάρχει ασυδοσία στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι, όποιος εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποχρεούται μέσα στον ίδιο χρόνο να προχωρήσει σε επανέλεγχο. Επίσης, όπως είπε, δημιουργείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου της χώρας ηλεκτρονικό μητρώο παραβατών αδήλωτης εργασίας.
«Σε αντιδιαστολή με αυτό, ετοιμάζουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί και είναι ήδη νόμος από τον Νοέμβριο του 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα και ο συνεπής επιχειρηματίας να απολαμβάνει κάποιους καρπούς της συνέπειάς του» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος, στη συνέχεια, έδωσε διευκρινίσεις για όλα τα επίκαιρα θέματα του χαρτοφυλακίου του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News