Καταζητούμενος δραπέτης είναι πλέον ο καταδικασθείς για τη δολοφονία του επιχειρηματία Δημήτρη Ζουγανέλη στη Μύκονο, Ντόμινικ Γκρεκόρκο (Dominik Gregorko), καθώς όπως έγινε γνωστό, παραβίασε την Πέμπτη την άδειά του από τις φυλακές.
Για τη δολοφονία του 73χρονου επιχειρηματία συνελήφθησαν το 2010 στην Πολωνία, τρία άτομα: η πολωνή Μαργαρίτα Πιατέκ, με την οποία διατηρούσε σχέση το θύμα, και δύο ομοεθνείς φίλοι της.
Ο Γκρεκόρκο είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 20 χρόνια φυλάκιση.
Ποινή ισόβιας κάθειρξης και 17 ετών φυλάκισης είχε επιβληθεί και στην Πιατέκ, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά ένοχος για συμμετοχή στη ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων.
Ο Δημήτρης Ζουγανέλης, αδελφός του γνωστού επιχειρηματία – ιδιοκτήτη κέντρων διασκέδασης στη Μύκονο και την Αθήνα, είχε βρεθεί δολοφονημένος το απόγευμα της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου 2010, στο σπίτι του στη Μύκονο.
Η 28χρονη τότε φίλη του θύματος είχε εξαφανιστεί αμέσως μετά τη δολοφονία και από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον της, όπως και για τους δύο συμπατριώτες της.
Οπως είχε επισήμως ανακοινωθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, η Πιατέκενώ βρισκόταν στην πατρίδα της, ενημέρωσε τους δυο ομοεθνείς της ότι το θύμα φυλλάσει στην οικία του μεγάλο χρηματικό ποσό.
Στις 4 Οκτωβρίου 2010 οι δύο Πολωνοί εισήλθαν οδικώς με ΙΧ αυτοκίνητο από το συνοριακό σταθμό Ευζώνων στο ελληνικό έδαφος και ακολούθως το πρωί της επομένης (5-10-2010) επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Μύκονο.
Αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί πήγαν οδικώς στην οικία του θύματος και αφού διαπίστωσαν ότι αυτός έλειπε, αποχώρησαν. Μετά από λίγο η συνεργός τους επικοινώνησε με το θύμα χρησιμοποιώντας πολωνικό κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Αφού βεβαιώθηκε ότι το θύμα σε λίγη ώρα θα επιστρέψει στην οικία του, ειδοποίησε εκ νέου τους ομοεθνείς της οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι του Δημήτρη Ζουγανέλη.
Αφού τον χτύπησαν και τον ακινητοποίησαν δένοντάς τον με καλώδιο, τον ανέβασαν από το ισόγειο στην βεράντα του πρώτου ορόφου , όπου του κατάφεραν χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο, σε διάφορα σημεία του σώματός του και με δυνατό χτύπημα του κεφαλιού του σε γωνία του μπαρ της βεράντας, τον σκότωσαν .
Ακολούθως, αφαίρεσαν από την οικία ένα χρηματοκιβώτιο, το καταγραφικό μηχάνημα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του θύματος και αποχώρησαν από το νησί το απόγευμα της ιδίας ημέρας, με πλοίο της γραμμής.
Οπως προέκυψε από τα στοιχεία της προανάκρισης, στις 6 Οκτωβρίου οι δράστες έφυγαν από την Ελλάδα, οδικώς, με το ίδιο όχημα που είχαν εισέλθει και με τελικό προορισμό την Πολωνία.
Η Αστυνομία ωστόσο, σε στενή συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, καθώς και με τον έλληνα εισαγγελέα στην Eurojust , προέβη σε όλες της προβλεπόμενες ενέργειες για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους μέσω των διαύλων της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.
Μέσα σε λίγα 24ωρα συνελήφθησαν από τις πολωνικές αρχές οι δύο από τους δράστες (η γυναίκα και ένας από τους δύο άνδρες) με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, και ακολούθησε η σύλληψη και του τρίτου Πολωνού.
Στις 4 Ιανουαρίου 2011 η Μαργαρίτα Πιατέκ οδηγήθηκε στην εισαγγελία της Σύρου όπου και απολογήθηκε για την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία.
Αν και ομολόγησε ότι συμμετείχε στη ληστεία, αρνήθηκε ότι το χρηματοκιβώτιο περιείχε 1,5 εκατομμύρια ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «μετρήσαμε τα χρήματα και τα βρήκαμε γύρω στις 78.000».
Στις 04/04/2012 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σάμου επέβαλε στην Πολωνή και τον ομοεθνή φίλο της ισόβια κάθειρξη και 20 χρόνια φυλάκιση.
Οπως ο προαναφέρθηκε, ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ως προς την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ ένοχος κρίθηκε για τη συμμετοχή του στη ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι ναι μεν διέπραξαν τη ληστεία αλλά δεν σκότωσαν τον 73χρονο επιχειρηματία.
Εναν χρόνο μετά η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου, με το δικαστήριο να απορρίπτει τις εφέσεις της Πολωνής του και του φίλου της, διατηρώντας τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.
Την Πέμπτη ο Ντόμινικ Γκρεκόρκο παραβίασε την άδειά του από τις φυλακές και κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News