«Του μοιάζει πολύ». Ο Μπόρις Τζόνσον στον Ντόναλντ Τραμπ. «Μάλλον, κατά τη γνώμη μου, φιλοδοξεί να γίνει αυτός. Υπερτονίζει τις διαφορές και είναι πολωτικός. Αλλωστε δεν είναι αξιόπιστος. Οσον αφορά το Brexit, για παράδειγμα, οι διαπραγματεύσεις και η πρόοδος που επικαλείται αποτελούν μια φάρσα. Επιθυμεί το “No Deal”, είναι εμφανές. Με δύο λόγια, δεν τον πιστεύω. Απλά δεν μπορώ» επεξηγεί η Νίκολα Στέρτζον, η φιλοευρωπαία first minister της Σκωτίας και επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, μιλώντας στον Αντονέλο Γκουερέρα, ανταποκριτή της La Repubblica στο Λονδίνο.
Η 49χρονη Στέρτζον υποδέχτηκε τον ιταλό δημοσιογράφο στο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, γνωρίζοντας ότι οι καιροί είναι χαλεποί και ότι θα μπορούσε να αρχίσει από την πατρίδα της, την «πάντα ατίθαση Σκωτία», η διάσπαση της Βρετανίας, 312 χρόνια μετά την υπερψήφιση, το 1707, του Union Act, του νομοσχεδίου μέσω του οποίου ενώθηκαν τα βασίλεια της Αγγλίας και της Σκωτίας.
Το 2014, όταν ο σκωτσέζικος λαός αποφάνθηκε υπέρ της παραμονής (σε ποσοστό 55,3%) της πατρίδας του στη Βρετανία, το Brexit –«κάτι περισσότερο» από την αρχή του τέλους του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την σκωτσέζα πρωθυπουργό- ήταν αδιανόητο.
Μετά δύο χρόνια, ωστόσο, ήρθαν τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα σήμερα, στην φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπου το 62% των πολιτών ψήφισε κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, παρά πολλοί, πολίτες και πολιτικοί, να μιλούν ανοιχτά για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο στο οποίο εναντιώνεται σθεναρά ο Μπόρις Τζόνσον.
Το φάσμα του άτακτου, δίχως καμία συμφωνία, Brexit ανησυχεί ιδιαίτερα όλους τους Σκωτσέζους. Αλλά συγχρόνως ενθαρρύνει τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εάν οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν αύριο, την επομένη το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από από τρεις αιώνες και πλέον, θα αποτελούσε παρελθόν.
Τι μέλλει γενέσθαι δυσκολεύεται να προβλέψει και η Στέρτζον. Ευελπιστεί ότι θα αποφευχθεί το No Deal και στη συνέχεια το Brexit θα ακυρωθεί. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα παραμείνουμε στην Ευρώπη γιατί ο τελικός στόχος μας είναι η ανεξαρτησία της Σκωτίας».
Και θεωρεί πως σύντομα στην πατρίδα της θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα με την όποια κατάληξη του Brexit, «και η Σκωτία θα επιλέξει την ανεξαρτησία. Δεν θέλω να συμμετέχω σε ένα τόσο δυστυχές μέλλον. Είναι απογοητευτικό το γεγονός πως η μοίρα της Σκωτίας καθορίζεται από ανεξέλεγκτες εξωτερικές δυνάμεις. Για αυτόν τον λόγο επιβάλλεται να πάρουμε τη μοίρα μας ξανά στα χέρια μας και ο μόνος δρόμος είναι η ανεξαρτησία» επανέλαβε.
Παρότι το 2014 οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν στο πλευρό του Λονδίνου και κατά της ανεξαρτησίας, η Στέρτζον πιστεύει πως μετά το Brexit ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν κατανοούν τα επιχειρήματά τους και εικάζει πως «η Ευρώπη θα δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες μια χώρα σαν τη Σκωτία η οποία επιθυμεί να συνεχίσει να ανήκει στην ΕΕ». Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην και αυτό αποκλείει την πιθανότητα να γίνει η πατρίδα της «μια νέα Καταλονία» μέσω της διεξαγωγής ενός «παράνομου» δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Το 2014 διεξήχθη ένα νόμιμο, συναινετικό δημοψήφισμα, και είναι αυτός ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ξανά. Επιδίωξή μου είναι η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος την επόμενη χρονιά» αποκάλυψε, υπογραμμίζοντας πως «ο δικός μας εθνικισμός διαφέρει από τον εθνικισμό των αδιάλλακτων Βrexiters. Είναι πολύ πιο υγιής και εποικοδομητικός». Και απέκλεισε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να μπλοκάρει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι αυτό θα ήταν όχι μόνον «απαράδεκτο» αλλά και «αντιδημοκρατικό».
Οσον αφορά τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι δυσμενείς και στη Σκωτία. «Δεν θέλω να προβλέψω ξεσπάσματα βίας στους δρόμους, και κάνουμε ήδη ότι μπορούμε για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο. Αναμφίβολα, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Δικαιολογείται σε μια τόσο ανεπτυγμένη χώρα να σημειωθούν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα;» επισήμανε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News