405
Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε εκτάκτως τον τούρκο πρεσβευτή στο υπουργείο προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία | INTIMEnews

Λέσβος, σημείο μηδέν – διάβημα Δένδια στην Αγκυρα – «έρχονται και άλλοι» απειλεί ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 17:05
Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε εκτάκτως τον τούρκο πρεσβευτή στο υπουργείο προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία
|INTIMEnews

Λέσβος, σημείο μηδέν – διάβημα Δένδια στην Αγκυρα – «έρχονται και άλλοι» απειλεί ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 17:05

Εικόνες του 2015 εκτυλίσσονται και πάλι στη Λέσβο, με τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών στο κέντρο υποδοχής της Μόριας να ξεπερνά τους 10.000 και να υποχρεώνει την κυβέρνηση στη μεταφορά 1.000 εξ αυτών – των πιο ευάλωτων – σε άλλο καταυλισμό στη Νέα Καβάλα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί – έστω και προσωρινά- η κατάσταση.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, στη Νέα Καβάλα.

Με τις αθρόες αφίξεις των τελευταίων 24ώρων, το ΚΥΤ της Μόριας είναι επισήμως πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως την Παρασκευή τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκερτζιν, για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για την ανησυχητική  αύξηση των μεταναστευτικών ροών που κορυφώθηκε με τη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Σκάλα Συκαμιάς, στη Μυτιλήνη (περισσότερα εδώ).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον τούρκο πρεσβευτή  τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ο τούρκος διπλωμάτης είπε πως  θα ενημερώσει σχετικά την κυβέρνησή του, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Αντίστοιχη ενημέρωση υπήρξε από την πλευρά της Αθήνας και προς τις Βρυξέλλες δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στο μέτωπο της Συρίας «τα ρίχνει» ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρήκε πάτημα στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία και συγκεκριμένα στην Ιντλίμπ, όπου όπως είπε, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, για να προειδοποιήσει με νέες αφίξεις.

«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Εχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα!»,  επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε με νέο κύμα προσφύγων την Ευρώπη εξαιτίας της κατάστασης στην Ιντλίμπ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νορβηγία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Ασαντ στην  Ιντλίμπ, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων, σε έναν ακόμη τουρκικό εκβιασμό με «όχημα» την κατάσταση στη Συρία που όπως όλα δείχνουν δεν εξελίσσεται όπως τα περίμενε η Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...