Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Μάριο Ντράγκι που αποχωρεί στις 31 Οκτωβρίου, θα συνεχίσει την πολιτική του, βασισμένη στην «πλούσια εργαλειοθήκη της ΕΚΤ» – αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις έγγραφες απαντήσεις της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, οι οποίες αποτελούν «προγραμματικό μανιφέστο» κατά την έκφραση της Corriere della Sera.
Η «πολύ εξυπηρετική γραμμή» του ιταλού τραπεζίτη θα επεκταθεί, καθώς η γαλλίδα οικονομολόγος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την αναγκαιότητα των ευρω-ομολόγων και της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων με γνώμονα την «αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής» και την «ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ» (το οποίο ως αποθεματικό νόμισμα δεν κατάφερε να απειλήσει την κυριαρχία του δολαρίου).
Οσον αφορά τις δημοσιονομικές χαλαρώσεις, η Λαγκάρντ θεωρεί ότι θα είναι χρήσιμες για την ευελιξία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, κυρίως σε περιόδους θετικών κύκλων, όταν μπορεί να υπάρξει περιθώριο οργάνωσης της άμυνας για τις δύσκολες ημέρες.
Η νομισματική πολιτική θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, και η Λαγκάρντ είναι σαφής γράφοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν τα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων». Τα προγνωστικά των αγορών αφορούν περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5% τον Σεπτέμβριο.
Στη Γερμανία τώρα, όπως γράφει η La Repubblica, σημειώνονται τραπεζικές αναταράξεις εδώ και καιρό σχετικά με την πιθανή περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων καταθέσεων – θέμα μεγάλο εκεί, λόγω της λεγόμενης «αποταμιευτικής κουλτούρας» του πληθυσμού (αποταμιευτική δυνατότητα ίσως είναι ο πλέον κατάλληλος όρος).
Λοιπόν, οι γερμανικές τράπεζες απειλούν να μεταφέρουν στους πελάτες τις χρεώσεις που πληρώνουν κάθε φορά που «σταθμεύουν ρευστότητα» στην ΕΚΤ. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τρόπους αποφυγής της μεταφοράς επιβαρύνσεων σε μικρούς αποταμιευτές, καθώς ορισμένες τράπεζες ήδη δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να «τιμωρήσουν» τους πλουσιότερους πελάτες τους, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News