Μία σημαντική νίκη για τα δικαιώματά τους κατάφεραν οι γυναίκες στο Μπαγκλαντές, σε μία χώρα, όπου κάθε μικρό βήμα για τη γυναικεία χειραφέτηση παραμένει ένα μεγάλο κατόρθωμα.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι δεν είναι πια υποχρεωμένες να δηλώνουν αν είναι παρθένες ή όχι στα πιστοποιητικά γάμου.
Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημά τους να αναγράφεται η λέξη «ανύπαντρη» αντί για «παρθένα». Οι άλλες δύο επιλογές, χήρα ή διαζευγμένη, παραμένουν ως έχουν.
Οι γυναικείες οργανώσεις δέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση.
Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2014, όταν δικηγόροι κατέθεσαν το αίτημα με το επιχείρημα ότι η χρήση της λέξης «παρθένα» είναι ταπεινωτική για τις γυναίκες και καταπατά την ιδιωτικότητά τους.
Στο Μπαγκλαντές, όπου οι νόμοι για τους γάμους είναι αναχρονιστικοί, οι οικογένειες πολλές φορές παντρεύουν τα μικρά κορίτσια με προξενιά.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, απαγορεύεται πλέον η λέξη «κουμάρι», που σημαίνει ανύπαντρη γυναίκα, αλλά και «παρθένα».
Αντί αυτής, θα χρησιμοποιείται η λέξη «obibahita», που χρησιμοποιείται για τις ανύπαντρες.
Σε άλλη απόφαση, το δικαστήριο υποχρεώνει πλέον και τους γαμπρούς να δηλώνουν την κατάστασή τους, δηλαδή αν είναι ανύπαντροι, διαζευγμένοι ή χήροι.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες.
«Είναι απόφαση ορόσημο. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα», είπε στο BBC η Αϊνούν Ναχάρ Σιντίκουα, μία από τις δικηγόρους της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News