Η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας -μία από τις πρώτες και κυριότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη- η οποία θεσμοθετήθηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το επιτελικό κράτος, βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης υπό τον Πρωθυπουργό.
Στη νέα ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή συγχωνεύονται έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα (Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες για την Υγεία, το Περιβάλλον, κ.α.).
Τη νέα Αρχή είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν απο τις εκλογές: «Θεσπίζεται άμεσα μια Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, ισχυρότατη, στην οποία συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους [,,,] Είναι αδιανόητο η εκτελεστική εξουσία να προΐσταται της υπηρεσίας διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς που αφορά και την ίδια.»
Πέρα από τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου η ΕΑΔ θα έχει τέτοια ισχύ ώστε να μπορεί να διενεργεί ελέγχους και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Τα πορίσματα των εκθέσεων ελέγχου των επιθεωρητών-ελεγκτών θα μεταβιβάζονται στον εισαγγελέα Διαφθοράς για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Με οργανωτική δομή στο πρότυπο των πιο επιτυχημένων αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού (σε Βρετανία, Καναδά και Χονγκ Κονγκ), η ΕΑΔ θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμα μέλη του συμβουλίου, ενώ προβλέπεται και διοικητής, ο οποίος θα την «τρέχει» επιχειρησιακά. Ο διοικητής ορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού έπειτα από εισήγηση για τους δύο επικρατέστερους από ανεξάρτητη επιτροπή που επιλέγει και τα μέλη της διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει πρόσωπο-εκπληξη για τη θέση του επικεφαλής της νέας Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News