Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος, πλαφόν 4%-5% (αντί για 3%) για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς, και επιστολική ψήφος και για τους ετεροδημότες, είναι τα κυριότερα σημεία του νέου εκλογικού συστήματος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η πρόταση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος θα προβλέπει αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του. Δηλαδή με 35% θα του δίνονται 35 έδρες ή με 40% θα του δίνονται 40 έδρες, ως γενική αρχή.
Ερώτημα παραμένει ταπό πού θα προκύπτουν οι έδρες του μπόνους. Η προφανής επιλογή είναι από όσα κόμματα θα μένουν εκτός Βουλής λόγω του 3%, αλλά είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν αρκεί. Οπότε θα πρέπει να μειώνονται αναλογικά οι έδρες των υπόλοιπων κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Με το ισχύον σύστημα τη μεγαλύτερη απώλεια την έχει το δεύτερο κόμμα.
Τέλος, σε συνδυασμό με το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, από το υπουργείο Εσωτερικών μελετάται και η επέκταση του συστήματος της επιστολικής ψήφου και για τους ετεροδημότες.
Η κυβέρνηση καλείται πλέον να αποφασίσει εάν θα διαμορφώσει έναν εκλογικό νόμο που θα στήριζε και το ΚΙΝΑΛ ή εάν θα προχωρήσει μόνη της, αφού ούτως ή άλλως ο νέος εκλογικός νόμος εκτιμάται πως δεν θα διασφαλίσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News